Диалогът в отношенията между България и Република Северна Македония (РСМ)

...
Диалогът в отношенията между България и Република Северна Македония (РСМ)
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: Диалогът България - Северна Македония в мъртва точка

Диалогът в връзките сред България и Република Северна Македония (РСМ) се намира в мъртва точка. Това съобщи пред News.bg историкът проф. Пламен Павлов за развиването на българо-македонските връзки.

Проф. Павлов въпреки всичко бе обмислен в изявленията си и съобщи, че не е огромен оптимист, защото би било прекомерно самоуверено и наивно за вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония през 2024 година Той обаче е уверен, че в дълготраен проект истината ще спечелва, защото антибългаризмът, с който България се употребява като чучело и чудовище, е жертван на крах. Все повече жители на Северна Македония осъзнават своето българско възприятие. България като страна и ние като общество би трябвало да действаме за отбрана на техните човешки права, сподели проф. Павлов.

Той уточни, че в Конституцията на Република Северна Македония би трябвало да бъде записано, че българите са болшинство, а не малцинство. Поне в близко бъдеще македонските политици и тамошният научен хайлайф ще осъзнае, че лъжата не може да бъде мотор в развиването на една страна и едно общество, акцентира проф. Павлов. " Да се подменя идентичността на Гоце Делчев, на Даме Груев и на Григор Първичев, е неуместно и е неистина и машинация ", ядоса се той.

Според него рано или късно македонският хайлайф и македонското общество ще узрее за истината.

" България няма да погълне Македония и няма да има болгаризация, както се популяризира по техните медии, тъй като опитите на Северна Македония да изкривяват историята, са неистина ", разяснява проф. Павлов. И изрази отчаяние, че България няма задоволително дейна външна политика във връзка с връзките ни с Република Северна Македония.

Проф. Павлов обаче посочи, че дружно с сътрудниците му проф. Николай Овчаров, доцент Спас Ташев, проф. Ана Корчева основали неофициален кръг " За Македония " за да разпространят българската позиция по тематиката за Република Северна Македония пред европейските институции.

Той посочи, че понятието евроатлантизъм в връзките сред България и Република Северна Македония се е трансформирало в грозна тематика в медиите в югозападната ни съседка, като у нас са подклаждани от враждебни на България сили, моделирани от Москва и от режима на съветския президент Владимир Путин. Геополитическите процеси си вървят, като жертви са и Северна Македония, и България, само че ние би трябвало да бъдем доста по-активни. Трябва да се направи една акция с обществени лекции, с полемики и с най-различни форми, които да възобновят разговора освен сред двете страни, а сред двете общества - и българското, и македонското, настоя проф. Павлов.

" Българската позиция е ясна, безапелационна и доброжелателна, само че тя е употребена от антибългарските сили в Скопие за развяване на плашила, за преупотреба на термини като българско несъгласие и това единствено по себе си е контрапродуктивно за самата Северна Македония ", безапелационен бе историкът.

Проф. Павлов направи и къса ретроспекция на връзките сред България и Северна Македония през 2023 година Той изясни, че колкото и да е недипломатично и тъжно значително, на практика през 2023 година в българо-македонските връзки не било реализирано нищо. Има декаданс главно по виновност на Република Северна Македония, тъй като от тяхна страна продължава антибългарската нервност и от време на време придобива куриозни измерения, уточни проф. Пламен Павлов. Вината за спада и регреса в връзките сред България и Северна Македония има и България поради отсъствието на избрана българска тактика за разяснение на българската и македонската позиция, сподели още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР