Групата Газпром, която включва и петролни и енергийни предприятия, отчита

...
Групата Газпром, която включва и петролни и енергийни предприятия, отчита
Коментари Харесай

За първи път от четвърт век: Газпром излезе на загуба

Групата " Газпром ", която включва и петролни и енергийни предприятия, регистрира загуба от 629 милиарда рубли (6,84 милиарда долара) през предходната година.

Това е спрямо чистите доходи от 1,23 трлн. рубли през 2022 година, съгласно доклада за приходите, оповестен през днешния ден.

Акциите на енергийната компания поевтиняха с цели 4,4%, което е най-рязкото намаляване от повече от година насам, на фона на опасенията на пазара по отношение на вероятностите за погашение на дивиденти.

Най-големият акционер на " Газпром " е съветското държавно управление, чийто бюджет е под напън на фона на възходящите военни разноски и западните наказания.

Нетната загуба е разследване от ограничението на газовите потоци към Европа - исторически най-големият пазар на " Газпром " - на фона на ответните ограничения на Кремъл за западната поддръжка за Украйна след съветската инвазия през 2022 година

Същевременно спадащите цени на газа на фона на мекото време, вялото търсене и препълнените ресурси способстваха за загубата на " Газпром ".

Приходите от газ са намалели с 40% до 4,88 трилиона рубли, се показва в отчета. Въпреки че " Газпром " продължава да доставя газ по тръбопроводи до няколко европейски страни, през предходната година потоците му към Европа са намалели до най-ниското равнище от началото на 1970-те години.

Тази година Руската федерация чака доставките на газ по тръбопроводите за външни пазари да се усилят с 18% до 108 милиарда куб. м спрямо 2023 година

Според специалисти на „ Блумбърг “ даже и повече доставки да се насочат към Китай, това не може да компенсира загубата на европейския пазар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР