Диалог и преговори са единственият изход от войната, заяви президентът

...
Диалог и преговори са единственият изход от войната, заяви президентът
Коментари Харесай

Си Цзинпин и Зеленски са провели едночасов разговор

" Диалог и договаряния са единственият излаз от войната ", съобщи президентът на Китай Си Дзинпин по време на телефонен диалог с украинския си сътрудник Володимир Зеленски , предадоха държавните медии.

„ Проведох дълъг и изчерпателен телефонен диалог с президента Си Дзинпин. Вярвам, че този диалог, както и назначението на дипломат на Украйна в Китай, ще дадат мощен подтик на развиването на двустранните ни връзки “, съобщи Зеленски в Туитър.

Говорителят на Зеленски Сергей Никифоров съобщи във Facebook, че двамата са провели " съвсем едночасов телефонен диалог ".

Китайският държавен ефирен оператор CCTV заяви, съобщи от Агенция Франс Прес, че по време на диалога Си е споделил на Зеленски, че " диалозите и договарянията " са " единственият излаз " от войната.

" По въпроса за рецесията в Украйна Китай постоянно е заставал на страната на мира и главната му позиция е да предизвиква мирните договаряния ", оповестява CCTV за думите на Си.

Според прочетения текст на диалога, обявен от CCTV, Си Цзинпин е декларирал, че Китай " нито ще следи огъня от другата страна, нито ще налива масло в огъня, камо ли да се възползва от рецесията, с цел да извлече облага ".

" Когато се занимават с нуклеарния въпрос, всички заинтригувани страни би трябвало да запазят успокоение и въздържаност, да се съсредоточат в действителност върху бъдещето и ориста на себе си и на цялото човечество и взаимно да ръководят и управляват рецесията ", сподели Си.

Пекин твърди, че е безпристрастен в спора, а Си в никакъв случай не е осъждал съветската инвазия.

Зеленски нееднократно е заявявал, че би бил отворен за диалози с китайския си сътрудник Си.

През февруари Пекин показа документ от 12 точки , в който приканва за " политическо споразумяване " на рецесията в Украйна.

Документът представяше Китай като неутрална страна и призоваваше двете страни да стартират мирни договаряния.

Първата точка на документа гласеше, че " суверенитетът, независимостта и териториалната целокупност на всички страни би трябвало да бъдат дейно отстоявани ".

Но Китай непрекъснато отхвърля да обясни по какъв начин това се отнася до спецификата на войната в Украйна, която беше провокирана, когато силите на Москва нахлуха в прилежащата страна.

В документа Пекин приканва Русия и Украйна да възобновят мирните договаряния, като декларира, че " разговорът и договарянията са единственото жизнеспособно решение ".

" Международната общественост би трябвало да остане ангажирана с верния метод за поощряване на договарянията за мир, да помогне на страните в спора да отворят вратата към политическо решение допустимо най-скоро и да сътвори условия и платформи за обновяване на договарянията ", се споделя в документа.
Документът беше посрещнат скептично от съдружниците на Украйна, като ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Пекин " не се употребява с огромно доверие, тъй като не е в положение да осъди противозаконното навлизане в Украйна ".

Мнозина тогава акцентираха обстоятелството, че Си се е срещнал с Путин, само че даже не се е обадил на Зеленски, като доказателство, че Китай не е неутрален наблюдаващ, за какъвто претендира.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР