Диабетът е заболяване, което има огромно разрушително влияние върху живота

...
Диабетът е заболяване, което има огромно разрушително влияние върху живота
Коментари Харесай

Успешно излекуваха диабет при мишки

Диабетът е заболяване, което има голямо разрушително въздействие върху живота на хората. Засега заболяването, за която се счита, че визира над 400 милиона души по целия свят, се счита за неизлечима. Но откриватели от Училището по медицина във Вашингтонския университет в Сейнт Луис преди дни излязоха с доказателства, че е допустимо да се лекува диабет при мишки единствено за няколко седмици! Резултатите са оповестени в Nature Biotechnology.
Мишките получават тежък диабет под въздействието на вещество, известно като стрептозотоцин. В животинките се вграждат човешки стволови кафези. Оказва се, че те могат да управляват равнищата на кръвната захар в телата на болните същества, излекувайки болестта им изцяло. Преди имплантирането учените са преобразили човешки стволови кафези в бета кафези на панкреаса, които създават инсулин. 
Д-р Джефри Р. Милман, доцент по медицина и биомедицинско инженерство:
„ Тези мишки имаха доста тежък диабет с показания на кръвната захар от над 500 мг на децилитър кръв - равнища, които биха могли да бъдат съдбовни за човек - и когато дадохме на мишките клетките, секретиращи инсулин, в границите на две седмици равнището на глюкозата в кръвта им се върна в норма и остана без смяна доста месеци. “
Все още е доста рано да се каже дали това значи, че лекът за диабет при хората е на хоризонта. Но сигурно е окуражаващо да се види, че някои бозайници могат да бъдат излекувани от заболяването.
Стволовите кафези могат да се трансформират в други типове кафези от цялото тяло. Изследователите биха могли да измислят способи за преобразяването на стволови кафези в такива, произвеждащи инсулин, които липсват при диабетиците и това ще им помогне да управляват високата си кръвна захар и да се останат здрави.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР