Дейвид Екс, ForbesЗа две години руската система за поетапни атаки

...
Дейвид Екс, ForbesЗа две години руската система за поетапни атаки
Коментари Харесай

Forbes: Убийственият тандем между дронове и артилерия унищожава най-доброто от украинската ПВО

Дейвид Екс, Forbes

За две години съветската система за поетапни офанзиви доста се усъвършенства, написа Forbes. Руският военен тандем - свързани в мрежа дронове, които откриват цели надълбоко зад фронтовата линия, и артилерия, която ги удря - бързо се усъвършенства.

Руската верига за удари в дълбочина продължава да нанася мъчителни загуби на системите за Противовъздушна отбрана на Украйна, които все по-трудно се заменят. Две седмици откакто съветски дрон видя и неотложно последва ракетен удар по две украински ракети-носители Patriot, по същия метод руснаците откриха и удариха батарея на ЗРК NASAMS.

Видеоклип, оповестен от съветските военни в обществените медии в събота, демонстрира високоточен ракетен удар по пускова установка на зенитно-ракетен комплекс с норвежки дизайн на 50 километра от фронтовата линия в региона на Запорожие в Южна Украйна. Обсегът на ракетата AIM-120 NASAMS, както може би се досещате, е тъкмо 50 километра.

Това е втората евентуална загуба на система за изстрелване на NASAMS. Преди републиканците в Конгреса на Съединени американски щати да спрат помощта за Украйна през октомври, Съединени американски щати дадоха на Киев дузина батареи NASAMS, всяка оборудвана с няколко радара, най-малко една контролна станция и девет до 12 пускови установки.

Украйна би трябвало да получи от Канада, Норвегия и Литва още 15-18 системи NASAMS, тъй че доставките им сигурно няма да се изчерпят. Но това единствено по себе си не прави неотдавнашния удар по-малко сериозен. В продължение на две години руснаците имаха усложнения да удрят мобилни цели на повече от няколко километра зад хилядокилометрова фронтова линия. Но тази пролет обстановката в 25-месечния руско-украински спор се промени.

Само за месец, който стана кървясъл за украинската Противовъздушна отбрана, артилеристи и водачи, съветските войски откриха и унищожиха няколко „ Пейтриът “, първата високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS и двойка щурмови хеликоптери Ми-17. Във всеки от случаите украинските системи бяха ситуирани на десетки километри зад фронтовата линия и или към този момент бяха в придвижване, или започваха да се придвижват.

Досега е ясно, че съветският военен тандем - свързани в мрежа дронове, които откриват цели надълбоко зад фронтовата линия, и артилерия, която ги удря, преди да стартират да се движат - бързо се усъвършенства.

Русия стартира своята специфична интервенция в Украйна преди 25 месеца и теоретично през цялото това време употребява този гибелен тандем, основан на разнообразни мрежи за данни, които получават информация от дронове за наблюдаване и други разследващи източници за системите за ръководство на огъня на артилерийските батареи.

Но на процедура съветските мрежи за ориентиране рядко работеха съгласно упованията, значително заради човешки неточности. Просто казано, висшите съветски командири не имаха вяра на младшите командири и не им позволяваха да откриват огън въз основа на прясна, постоянно непроверена разследваща информация.

" Поради културни аргументи командирите не са склонни да дават на тези, които извършват заповеди, правото да вършат самостоятелни преценки ", обясниха Михаил Забродски, Джак Уотлинг, Александър Данилюк и Ник Рейнолдс в отчет от 2022 година на Кралския институт на обединените служби в Лондон.

Ситуацията стартира да се усъвършенства предходната година, а промените се форсираха тази година. Руснаците от ден на ден употребяват съвременни безпилотни разследващи средства за предаване на висококачествени данни през надеждни мрежи до по-модерни артилерийски и ракетни батареи и оператори на атакуващи дронове.

" Русия употребява нови технологии, с цел да усъвършенства консолидираното на разследващи и огневи качества - от датчик до снайперист ", написа офицерът от английската войска Блеър Батърсби за Командването за образование на армията на Съединени американски щати. Нещо повече, наподобява, че съветските командири са почнали да дават на силите на предните линии на фронта повече независимост на деяние, насърчавайки ги да поемат самодейността.

Провеждайки разузнаване в дълбочина и по-далекобойна, по-бърза и по-точна пукотевица, съветските сили смекчават един от своите дългогодишни дефекти и опровергават ​​ключовото преимущество на Украйна - относителната независимост на деяние.

За украинските командири би трябвало да стане мъчително явно, че всяка от техните сили в границите на 80 километра от фронтовата линия може да стане цел - изключително в открити региони денем, заключава създателят на Forbes.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР