Действията срещу непопулярната пенсионна реформа на Еманюел Макрон се засилват:

...
Действията срещу непопулярната пенсионна реформа на Еманюел Макрон се засилват:
Коментари Харесай

“Няма да дочакаме”: Протестите във Франция доведоха до нова криза на властта

Действията против непопулярната пенсионна промяна на Еманюел Макрон се ускоряват: милиони французи, които не са съгласни с дейностите на управляващите, стачкуват и излизат на улицата, с цел да защитят правата си. Какво желаят те и за какво държавното управление не желае да прави отстъпки?

Пенсиониране на 64

Пенсионната промяна е един от основните планове на Макрон, с който той отиде на изборите през 2017 година, само че избухналата в света пандемия от ковид му обърка всички карти.

След като беше избран отново през 2022 година за втори мандат, президентът реши да се върне към промените. Той изясни дефицитът на пенсионния фонд до 2030 година може да доближи 13,5 милиарда евро, това не може да се допусне.

Представяйки законопроекта в Народното събрание, министър-председателят Елизабет Борн сподели, че сегашната система е нестабилна: от ден на ден и повече пенсионери, а броят на чиновниците не се усилва. И това е „ факт, а не политически мотив “.

Правителството на Макрон предлага поетапно увеличение на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години до 2030 година (с три месеца на година). И също по този начин ускорено - до 2027 година - увеличение на стажа, нужен за цялостни заплащания - от 41 на 43 години. Според чиновници това ще даде 17,7 милиарда евро. Минималната пенсия ще доближи 1200 евро (85% от минималната заплата). Това не е толкоз доста, като се имат поради високите разноски за наемане на жилища, покачването на цените за общински апартамент, бензин, храна, здравна застраховка, превоз и други услуги.

Но възрастта за пенсиониране към този момент беше нараснала: през 2010 година, при Никола Саркози, от 60 на 62 години.

Според социологическите изследвания над 70% от французите са срещу самодейността на Макрон. За първи път от доста години,, забравяйки разликите, всичките осем от най-големите френски синдикати излязоха като обединен фронт. На 19 януари се организира общонационален митинг. Следващият – още по-голям – се организира в последния ден на месеца.

" Ще ви организираме 1968 година "

Според оценки на Общата конфедерация на труда 2,8 милиона французи са излезли на улицата в Черния вторник. Общо се организират към 250 митинга в цялата страна. Най-големият - в Париж - събира към половин милион души.

Полицията обичайно показва по-скромни числа: 1,3 милиона. Все отново това е връх за последните четиридесет години.

Хора от всички възрасти - работещи, студенти, пенсионери. В ръцете - транспаранти с апели за анулация на промяната, обезпечаване на пенсия от 60-годишна възраст и освобождение на президента и държавното управление. „ Вие за нас сте 64 години, а ние за вас сме май 68 “, дава обещание шеговит афиш върху парче картон. През 1968 година обществена рецесия във Франция провокира милионна стачка, студентски митинги и протести, които в последна сметка водят до оставката на президента Шарл дьо Гол и фундаментални промени в обществото.

„ Първо Саркози и Ерик Верт (през 2010 година министър на труда) покачиха до 62 години, в този момент Макрон желае да ни принуди да работим интензивно до 64. До 70 ли да работя преди да се пенсионирам? А в случай че не доживея? Това и желаят - да мрем - тогава няма потребност да заплащат, казусът е решен. Това е незаслужено и изцяло неприемливо ", стачкува протестиращ с жълта жилетка, обичайната за актуалните митинги..

" Протестирах тогава и отново стачкувам. Виждате ли, единствено 17% от нашите съграждани поддържат проклетата промяна. Мисля, че това я прави противозаконна. Нека слагат въпроса на референдум, дано приказваме ", продължава той.

Възрастна дама с френско знаме в ръце афишира, че към този момент е пенсионерка, само че желае да поддържа своите приятели от профсъюза. „ През цялото време играехме дружно, това е мое обвързване. Работих в производството, там не беше елементарно, доста имаха здравословни проблеми. А в този момент младите ще би трябвало да работят още повече. И след това какво? Дъщеря ми е здравна сестра в болничното заведение така и така има голямо задължение. Правителството няма право да запушва дупки в бюджета за сметка на тези, които имат потребност от поддръжка “, споделя тя.

" Мисля, че би трябвало да протестираме до край. Да, аз съм единствено на четиридесет, само че към този момент грохвам в учебно заведение: инспекция на проби, извънкласни часове, наставнически срещи, сложни деца. Не мога да си показва по какъв начин да да го устоя на 64, просто е невероятно ”, признава друга участничка в митинга. „ В резултат на промяната месеците майчинство може към този момент да не ми се вземат поради. Всички приказват за равни права на дамите, само че най-после страдаме ние най-вече. Освен това получаваме по-малко – дано по-добре да обезпечат равни заплати за мъжете и дамите, тогава ще внасяме повече в пенсионния фонд и това ще покрие недостига. "

" Когато споделят, че господин Макрон има картбланш, тъй като е гласувано за него, това е двуличие и операция! Той не е определен за плана, а тъй като Марин льо Пен се изправи срещу него и двата пъти ", споделя различен стачкуващ.

Труден спор

В Народното събрание Макрон също среща компликации, тъй като през лятото партията му загуби безспорното си болшинство в долната камара. Президентската коалиция " Заедно " има 250 от 577 мандата - би трябвало да се договаря.

Осъзнавайки, че прокарването на промяната ще докара до с политическа рецесия, държавното управление понижи авансово новата възраст за пенсиониране с една година (планираше се да я докара до 65 години до 2031 г.). Това направи допустимо спечелването на дясноцентристката Републиканска партия, която като цяло схваща нуждата от смяна.

Срещу обаче е останалата част от парламентарните сили: от ляво „ Непокорна Франция ” на Жан-Люк Меланшон, а от дясно „ Национална асоциация ” на Марин льо Пен.

Такива всеобщи митинги на жители могат да накарат доста републиканци да се усъмнят в позицията си, което ще усложни промяната.

Опозицията прави всичко, с цел да блокира законопроекта: депутатите към този момент са въвели повече от седем хиляди ремонти и имат намерение да изискат референдум.

На собствен ред държавното управление приложи член 47.1 от френската конституция, който ще ограничи времето за разглеждане на законопроекта и в двете камари.

В краен случай Министерският кабинет има член 49.3, който разрешава приемането на закон без гласоподаване въобще. В този случай опозицията има право да повдигне въпроса за съмнение към държавното управление.

Миналата есен член 49.3 беше употребен 10 пъти при разискването на бюджета - на всяко четене.

Профсъюзите оповестиха, че общонационални стачки и митинги ще се проведат и на 7, и на 11 февруари.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР