Действията на Централната избирателна комисия бяха панически и политически мотивирани.

...
Действията на Централната избирателна комисия бяха панически и политически мотивирани.
Коментари Харесай

Ваня Нушева: Действията на ЦИК бяха панически и политически мотивирани

Действията на Централната изборна комисия бяха под паника и политически стимулирани. Такова мнение изрази по Нова телевизия преподавателят по изборни системи в Софийския университет " Св. Климент Охридски " Ваня Нушева по отношение на анулацията на машинното гласоподаване от ЦИК за първия тур на емстните избори.

Изборният туризъм за следващ път даде отражение върху локалния избор, тъй като тогава дребен брой гласоподаватели могат да повлияят на резултатите. Видяхме практики, свързани с управление на вота и напън върху гласоподавателите. Видяхме и избрани организационни неуредици по отношение на това какъв брой бюлетини да подават секционните изборни комисии на гласоподавателите и надлежно това се отрази и на метода, по който след това попълняха протоколите. Купеният избор се упражнява по-лесно, когато се употребяват машини. За страдание видяхме този отрицателен резултат, изясни Нушева.

Според нея членовете на СИК показват два недостига в изборния развой. Единият е незадоволително положителното образование, неинформираност за това какви са разпоредбите, а другият е политическата пристрастност. От дълго време наблюдаващите на изборния развой молим да бъде изменен методът, по който се селектират и образоват членовете на секционните изборни комисии, изясни преподавателят.

По думите ѝ доста късно Министерството на районното развиване е направило инспекция във връзка с изборния туризъм.

Ако беше направена 2-3 седмици по-рано, тогава можеше да бъдат изчистени изборните описи. Машинното гласоподаване е подложено на задоволително съществени офанзиви в продължение на един доста дълъг интервал. За страдание, това, което видяхме, бе, че два дни преди изборите институции, които имат пълномощия да опазват сигурността, реда и доверието в изборния развой, не способстваха със своите дейности за това. Недопустимо е институция като ДАНС да оповестява дейности преди да е направила инспекция на всички обстоятелства, заключи тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР