Действащите лекарствени регулации стимулират затваряне на аптеки и ограничен асортимент

...
Действащите лекарствени регулации стимулират затваряне на аптеки и ограничен асортимент
Коментари Харесай

КЗК: Законът затруднява достъпа на хората до лекарства

Действащите лекарствени регулации подтикват затваряне на аптеки и стеснен подбор от лекарства, което затруднява достъпа на пациентите до 100% платените от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) медикаменти. Това гласят две решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 1 октомври по производства за така наречен покровителство за конкуренцията, в които се проучва резултата от няколко законови текста върху веригата на лекарственото доставяне. Комисия за защита на конкуренцията предлага на способените институции да създадат преоценка и промени в проблематичните текстове.

По този мотив от Българския фармацевтичен съюз (БФС) споделиха в сряда, че ще изискат в къс период да бъде основана работна група за привеждане на нормативната уредба в сходство с разпоредбите на конкуренцията.

Аптеките нямат тласък да продават 100% платените от НЗОК медикаменти

Проблемните текстове засягат главно работата на аптеките. От една страна те нямат право да начисляват надценки за 100% платените от НЗОК медикаменти, до момента в който производителите и дистрибуторите имат право на надценки. Освен че са принудени да работят без надценка, със законова смяна отпреди 2 години, на аптеките бяха отнети отстъпките, които дистрибуторите им вършат, в интерес на НЗОК. Мотивът – да се понижат разноските на здравноосигурителния фонд. Съвкупността от тези две ограничавания обаче мощно демотивира аптеките да работят с тези артикули, изключително с по-скъпите от тях, стопират да ги зареждат и това утежнява достъпа на хората до медикаменти.

Единственият " тласък " на аптеките да работят с тези медикаменти е таксата от 2 лв. за обработка на рецептата, която с последния анекс към рамковия контракт беше нараснала на 2.20, което продължава да се прави оценка от фармацевтите като извънредно незадоволително. Комисия за защита на конкуренцията също дефинира таксата от 2 лева за обработка на рецептите за тези 100% реимбурсирани лекарства като непълен тласък аптеките да поддържат тези артикули в асортимента си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР