Деймиън Хърст, известен с рисуването на мъртви животни през 90-те

...
Деймиън Хърст, известен с рисуването на мъртви животни през 90-те
Коментари Харесай

Изкуството като валута: Деймиън Хърст ще изгори хиляди свои творби

Деймиън Хърст, прочут с рисуването на мъртви животни през 90-те години, ще изгори хиляди свои картини през септември в границите на план, който се концентрира върху изкуството като валута.

Хърст, който е измежду най-богатите художници на Англия за 2020 година със положение от над 315 млн. паунда, ще унищожи творбите си в своята лондонска изложба.

През 2016 година художникът сътвори 10 000 неповторими картини на точки. Всяка една от тях има свое име и по-късно получи NFT аналог, който всеки можеше да купи за 2000 $.

Купувачите имаха опцията да задържат своята NFT творба или да получат в подмяна на нея физическата. Те не можеха да задържат и двете, написа The Guardian.

Тази замяна е еднопосочна, тъй че избирайте мъдро, гласеше офертата.



Двадесет и четири часа преди приключването на крайния период 4 180 души избраха да разменят своя NFT за физическата творба. Останалите 5 820 задържаха своите NFT-а, осведоми Heni - софтуерна компания, която работи в областта на пазара на изкуство.

Алтернативната версия ще бъде унищожена, както и физическите произведения на Хърст. Това ще се случи на 9 септември тази година.

Проектът на Хърст, озаглавен The Currency, беше „ забавен опит “, споделя художникът на Марк Карни, някогашен шеф на Bank of England, във видео изявление в YouTube предходната година.

Това в действителност е апаратура, само че световна... Участието на всички е част от плана The Currency. Става дума както за придвижването на обектите, по този начин и за самите обекти, добавя той.



NFT-ата добиха сериозна известност на международния пазар на изкуство през последните няколко години, като огромните аукционни къщи обезпечават астрономични суми за творби от най-голям клас.

През март 2021 година Christie’s продаде Everydays: the First 5000 Days от цифровия художник, прочут като Beeple, за рекордните 69 милиона $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР