Деян Веков, варненски артист със своя обособена територия в българското

...
Деян Веков, варненски артист със своя обособена територия в българското
Коментари Харесай

Сънуваните пространства на Деян Веков в художествената галерия във Варна

 Деян Веков, варненски актьор със своя обособена територия в българското изкуство, ще застане пред погледа на ценителите в галерия, която минава през годините, заяви за Varna24.bg Нина Локмаджиева. Експозицията в Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, ще ни срещне с определящи за неговия креативен път творби - живопис, пластика и рисунка, както и цифрови принтове на реализации в региона на живописта, керамиката, скулптурата и пространственото оформление. Пластични творби, които обогатяват частни сбирки, публични пространства и музейни експозиции, ще доизградят креативния портрет на Деян Веков като създател с истински визии, скулптурни умения и професионална придирчивост към своята работа. Изложбата се реализира с финансовата поддръжка на Община Варна, Дирекция “Култура и духовно развиване ".

Изкуството на Деян Веков ще показа по време на откриването кураторът на изложбата, изкуствоведът Румен Серафимов, редови войник в ГХГ - Варна.

За мястото на художника в българското изкуство проф. Чавдар Попов написа: “На пръв взор пластическият речник, с който работи Деян Веков, оставя усещане за геометрични форми с от време на време прекомерно необикновен и особен темперамент, напълно завършени размери, плоскости, колорирани в местни и чисти тонове, светлосенъчни резултати, създадени като че ли във вакуумна среда. Зрителят остава с чувството за един имагинерен свят, основан " от нищото “, израз на персоналната митология и на " демиургичното “ начало у индивида. Понякога " нереалните “ форми се демонстрират в " действителни “ пространства, маркирани с равнини и висини, изваяни сякаш от същото вещество и от стереометричните структури. Изграждането и формообразуването на структурите оставя усещането за пластическа изчистеност и безспорна комплектност на формалните аспекти на картината. Взрем ли се обаче по-внимателно в работите на Деян Веков, ще установим, че той заобикаля умишлено стерилността. Възможностите, които му дава този фасон на работа, явно към този момент общопризнат от създателя до степен на осъзнато и поредно провеждано пластическо кредо, са в действителност безгранични. Единството на композицията е въпрос на комбинаторика, само че тази комбинаторика няма нищо общо с механичната игра на компютъра, защото показва нещо доста по-дълбоко и съкровено. Става дума за форми, сили, сили и напрежения, за контрасти, дисонанси и съгласувания, за артикулиране на образни детайли, които в ансамбъла на композиционната си целокупност внушават по едно и също време метафизичния " космополитен “ студ и странното присъствие/отсъствие на индивида. Какво е това – някаква галактическа действителност, подсъзнателни прояви на художническо въображение или игра до безкрайност? Деян Веков не дава отговори на тези въпроси. Ако се опитаме да потърсим някакви аналогии или сходства на тези " вълшебен обекти “, ще бъдем затруднени. Бихме могли, несъмнено, да си спомним в известна степен за метафизичната живопис, за кубизма и конструктивизма и даже да създадем връзка с хиперреализма. Художникът извайва гладката полирана фактура на своите платна и модулира едно пластическо пространство, което дава облик повече на сънищата, в сравнение с непосредствените наблюдения. В този смисъл Деян Веков заема свое, характерно място в актуалното българско изкуство. "

Изложбата ще се организира при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

Откриването на изложбата е на 28 октомври, четвъртък, от 18:00 ч.

Изложбата може да се види до 16 ноември 2021 година в ГХГ - Варна на ул. " Любен Каравелов “ 1.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР