Девня. С тържествен рецитал, патриотични песни и едноминутно мълчание в

...
Девня. С тържествен рецитал, патриотични песни и едноминутно мълчание в
Коментари Харесай

Варна: Паметен кът на шестима български революционери бе открит в изграждащия се парк за отдих и развлечения в местността Разсадника в Девня

Девня. С церемониален рецитал, патриотични песни и едноминутно безмълвие в Девня бе открит незабравим ъгъл на шестима български революционери от епохата на Възраждането. Това оповестиха от Община Девня . Мемориалът, който е първият по рода си в историята на града, се намира в изграждащия се парк за отдих и развлечения в местността Разсадника. Инициативата за увековечаване делото на национални герои и бележити персони е на кмета на Община Девня Свилен Шитов, който преряза лентата на възрожденския ъгъл дружно със своя наследник Борис-Михаил и ръководителя на Общинския съвет Владимир Ненков. На събитието участваха стотици жители, общественици и представители на локалната власт.
Заместник-кметът на Община Девня Донка Йорданова откри тържествената гала, след което даде думата на кмета Свилен Шитов. Той приветства всички жители и посетители с добре пристигнали и изрази удовлетворение от високия публичен интерес към събитието.
Пред множеството кметът акцентира, че шестте бюст-паметника – на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Г.С. Раковски, Панайот Волов и Капитан Петко Войвода, са единствено началото на самодейността по увековечаване делата на тези огромни българи – просветители, книжовници и борци за национално избавление, отвоювали и съхранили във вековете нашата православна религия, език, памет и национална горделивост.
„ Ще бъда благополучен, в случай че успеем да съхраним това прелестно кътче и ще съм Ви признателен, в случай че го почитате като ваше лично местенце, където ще можете да изразявате своята обич и лоялност към националните будители. Честит празник! “, приветства жителите кметът Свилен Шитов.
Събитието продължи с богата културна стратегия, в която с поетични рецитали се включиха възпитаници от двете девненски учебни заведения и от детска градина „ Незабравка “, както и вокална група „ Девненче “ при НЧ „ Просвета-1900 “, които извършиха три патриотични песни по стихове на националните будители Добри Чинтулов, Христо Ботев и Иван Вазов: „ Вятър ечи, Балкан стене… “, „ Хаджи Димитър “ и „ Де е България “.
Заместник-кметът Донка Йорданова, която бе водещ на тържествената гала, прочете биографични информации за всеки един от шестимата революционери, след което публични лица и жители сервираха цветя на техните бюст-паметници.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР