Деветото издание на научния форум е подчинено на темата за

...
Деветото издание на научния форум е подчинено на темата за
Коментари Харесай

ПУ с конференция за студенти и докторанти в Атина

Деветото издание на научния конгрес е подчинено на тематиката за гнева, войната и мира в европейската цивилизация

Филологическият факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ провежда интернационална интердисциплинарна конференция за студенти и докторанти в Атина. Тя се организира за девети път под надпис: „ Pax Europaea: гневът и мирът в европейската цивилизация. Български рефлексии “.

Конференцията се открива през днешния ден, 29 март, и ще продължи до 1 април 2023 година Тя е продължение на обичайна среща с българистична тема на студенти и докторанти от разнообразни страни, провеждана от 2014 година в австрийската столица Виена, оповестиха уредниците на проявата. Съорганизатори са: Славянският семинар на Университета „ Алберт Лудвиг “ – Фрайбург, Германия, и Българския културен институт „ Дом Витгенщайн “ във Виена, а от тази година и Атинският народен и Каподистриев университет, показан от Департамента по съветски език и литература и славистика, който ще е и хазаин на научния конгрес.

Тематично, тази година деветото издание на конференцията е отдадено на настоящи събития и наболели проблеми, свързани с гнева, войната и мира в европейската цивилизация. В нея ще вземат участие над 80 учени и специалисти от 31 университета от Австрия, България, Англия, Германия, Гърция, Италия, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Япония и други, които ще се опитат да отговорят на новите провокации и да показват своята визия по тематики, свързани с реакциите по отношение на измеренията на войната и мира посредством мисленето и практиките в литературознанието, езикознанието, медиезнанието и културологията, културния трансфер, изкуството, обществените науки, политологията, историческите науки и етнологията.

Специална изненада при откриването на конференцията през днешния ден ще е представлението на гръцките студенти „ Троянки “ – акомодация по Еврипид, оповестиха уредниците от пловдивското висше учебно заведение.

Партньори на научния конгрес са Министерството на образованието и науката, лекторати по български език, литература и просвета към задгранични университети, Посолството на РБългария в Гърция, Тракийският университет „ Демокрит “ в Комотини, Националният гръцки комитет за проучвания в Югоизточна Европа (Ε.Ε.S.NA.E –E.KE.NE), Гръцко-българското съдружие за просвета в Атина, Асоциацията на лекторите по български език, литература и просвета (АЛБЕЛК), издателство „ Аз-буки “ и други  
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР