Деветият кръг на турнира FIDE Grand Swiss в градчето Дъглас

...
Деветият кръг на турнира FIDE Grand Swiss в градчето Дъглас
Коментари Харесай

Загуби за Иван Чепаринов и Антоанета Стефанова в деветия кръг на FIDE Grand Swiss

Деветият кръг на шампионата FIDE Grand Swiss в градчето Дъглас на о-в Ман се оказа неудачен за българските шахматисти Иван Чепаринов и Антоанета Стефанова, които позволиха загуби.

При мъжете Чепаринов отстъпи след 61 хода игра на някогашния №2 в международната класация Хикару Накамура. С черните фигури българинът имаше задоволително солидна позиция, която да му обезпечи реми, само че в ендшпила, притиснат от времето, позволи две поредни грешки, от които някогашния международен първенец в ускорения шах и блица нямаше по какъв начин да не се възползва.

След провалянето Чепаринов остава с актив от 5,5 точки.

При дамите в директен конфликт за първото място Антоанета Стефанова загуби с белите фигури от индийката Рамешбабу Вайшали.

И тук позицията на дъската дълго време бе изцяло равна, само че в цайтнота българката направи неточности, които оставиха Вайшали с две пешки допълнително в топовен ендшпил. Така на 58-мия ход Стефанова бе принудена да се съобщи.

Два кръга преди края някогашната международна шампионка заема седмо място в класирането с 6 точки.

Първите двама в крайното класиране при мъжете и при дамите ще завоюват квоти за Турнира на кандидатите за международната купа през април следващата година.

Наградният фонд на конкуренцията в Дъглас е 460 000 $ при мъжете и 140 000 $ при дамите.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР