Деветима млади българи под 35-годишна възраст получиха наградите Джон Атанасов

...
Деветима млади българи под 35-годишна възраст получиха наградите Джон Атанасов
Коментари Харесай

Девет млади учени получиха наградите "Джон Атанасов"

Деветима млади българи под 35-годишна възраст получиха премиите " Джон Атанасов " за изключителни достижения в региона на компютърните науки. Призовете връчи президентът Румен Радев на тържествена гала в " Гербовата зала " на президентството.

Само на 15 година Радостин Чолаков към този момент е притежател на грамота " Джон Атанасов " поради триумфите си на надпревари по информатика, само че и поради платформа за изкуствен интелект, която схваща български език. Мечтае да сътвори програмен продукт, който да е потребен на всеки втори човек.
Снимка: Президентство
„ Да развъртвам лични планове, които да бъдат потребни на хората и надлежно в някакъв миг да прераснат в софтуерна компания, която да се развива както в България, по този начин и по-света “, мечтае си той.

По думите на учителката му Мария Василева, че той работи с изключение на в час и в допълнение.

Голямата премия в 19-ото издание получи 34-годишният Венелин Тодоров. Той е лекар по математика и работи към Българска академия на науките, където създава логаритми за изкуствен интелект, киберсигурност, квантовата механика и финансова математика. Работата му намира приложение при прогнозиране на атмосферни процеси и следене на нездравословни излъчвания във въздуха.

„ Тази премия е едно огромно самопризнание за труда, че в България може да се развива просвета, може да е образец за младите да останат да работят тук “, съобщи той.

Призове бяха връчени и за дебют в компютърните технологии, както и за подстрекател и основател на гении.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР