Деветима души загинаха, а 16 други бяха ранени в Торонто,

...
Деветима души загинаха, а 16 други бяха ранени в Торонто,
Коментари Харесай

Терористични инциденти и атаки в Канада

Деветима души починаха, а 16 други бяха ранени в Торонто, откакто ван се вряза в група хора на огромна пресечка в северните покрайнини на канадския град.
Първоначално органите на реда оповестиха, че сред „ осем и 10 души “ са ранени при удара, само че по-късно признаха, че към момента не е ясно какъв е броят на потърпевшите. Инцидентът се случи в северната част на града, на към 30 километра от центъра, където в понеделник се събраха външните министри на страните от Г-7. Полицията разясни, че случаят се е случил в 13:27 часа локално време (19:27 часа българско), само че не посочи дали е бил провокиран съзнателно или е акцидент. Водачът на транспортното средство бе задържан, а следствието на случая продължава.

Агенция " Фокус " показва къса информация за терористични произшествия и офанзиви на територията на Канада през последните години:

1 октомври 2017 година, Едмънтън:
Полицията в канадския град Едмънтън разгласи за терористични актове два обособени случая в града - нахлуване с кола и нож против служител на реда, и газене на четирима пешеходци от бързо движещ се микробус. По случая бе арестуван 30-годишен гражданин на Едмънтън, който е работил самичък. В транспортното средство, блъснало служителя на реда, е открито знаме на джихадистката формация " Ислямска страна ".
Първата от двете офанзиви е осъществена наоколо до стадион, където в това време се играе среща от канадската футболна лига. По данни на полицията бял " Шевролет Малибу " се е врязал в укрепление и е блъснал служител на реда. След удара водачът слиза от автомобила, пробожда с нож полицейския чиновник и бяга от мястото на престъплението.

3 юни 2017 година, Торонто:
32-годишна жена нападна няколко души в магазин за гуми в региона на Торонто. Нападението е осъществено с нож, който дамата крие под облеклата си. Месец по-късно против нея са повдигнати обвинявания в тероризъм, в това число за опит за ликвидиране в интерес на или вследствие на съдействие с терористична формация.

29 януари 2017 г., Квебек:
Шестима мъже са убити, а няколко други са ранени след пукотевица в джамия в Квебек. Нападателят е 27-годишния Александър Бисонет, против който е иницииран углавен развой. Изправен е пред наказване за шест убийства от първа степен и пет обвинявания в опит за ликвидиране, употребявайки огнестрелно оръжие. Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо и министър председателят на Квебек Филип Куилард дефинираха случая като терористична офанзива.

10 август 2016 година Стратхой:
Полицията стреля и убива обвинен в тероризъм Аарон Драйвър в Стратхой, Онтарио, откакто е снимал видео, което допуска, че възнамерява да взриви самоделна бомба в утринния или следобедния час пик. Драйвър задейства взривно устройство в таксиметров автомобил, преди полицията да стреля против него.

22 октомври 2014 година, Отава:
Полицията, охраняваща Парламентарния рид в канадската столица Квебек стреля и ликвидира Майкъл Зехаф-Бибю, откакто нападателят убива канадски боец пред военния мемориал и нахлува в постройката на Народното събрание.

20 октомври 2014 година, Квебек:
Правоохранителните органи стрелят и убиват Мартин Кутюр-Руло, заплашил с нож офицер от полицията. В същия ден на паркинг в Квебек 25-годишният ислямист прави нахлуване против двама канадски военни, след което напуща мястото на престъплението. При опита си за бягство той катастрофира и е убит при последвалия конфликт с полицията. Единият от ранените военни умира от получените пострадвания.

Тереза ГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР