Девет каталунски сепаратисти бяха арестувани в понеделник, заподозрени в планиране

...
Девет каталунски сепаратисти бяха арестувани в понеделник, заподозрени в планиране
Коментари Харесай

Арестувани девет каталунски сепаратисти, планирали атаки

Девет каталунски сепаратисти бяха задържани в понеделник, обвинени в обмисляне на офанзиви – допустимо и с експлозиви - заяви испанската полиция, цитарана от БГНЕС. 
Заподозрените са арестувани по обвиняване в " протест, тероризъм и владеене на експлозиви " за нахлуване, планувано за идващите седмици, което може да аргументи " непоправими вреди ", се споделя в известие на прокуратурата.
Арестите идват единствено седмица преди втората годишнина от неразрешения каталунски референдум за самостоятелност, който провокира една от най-големите политически рецесии в Испания.
Полицията извърши обиск в района и по-специално в град Сабадел, на 25 километра северно от Барселона, и откри " съоръжение и субстанции, които могат да се употребяват за производството на експлозиви ", обявиха от Гуардия сивил..
Върховният съд на Испания разпореди арестите, с цел да станат ясни " хипотетичните незаконни дейности ", планувани от радикална сепаратистка група, Комитетите за защита на републиката (CDR).
Групата е основана по време на несполучливия напор на Каталуния за самостоятелност през 2017 година и нейните членове са известни с блокирането на основни пътища и конфликтите с полицията.
CDR съобщи на своята страница в Туитър, че осъжда " безразборните търсения и случайни арестувания ".
Проведената полицейска интервенция идва преди присъда през идващия месец в процеса на 12 водачи на сепаратисти за техните функции в опита за разединение през 2017 година.
Осъждането на сепаратистките водачи може да провокира мощни митинги в североизточния район на Испания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР