Девет часа дебати в правната комисия на Народното събрание доведоха

...
Девет часа дебати в правната комисия на Народното събрание доведоха
Коментари Харесай

Гешев се среща с Кьовеши

Девет часа диспути в правната комисия на Народното събрание доведоха до приемане на първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт.

Законопроектът планува закриване на профилираните съд и прокуратура и анулация на " кариерните бонуси " на членовете на Висшия правосъден съвет, основния контрольор и инспекторите в Инспектората към Висшия правосъден съвет. Предстои измененията да бъдат разисквани на първо четене и в пленарната зала, написа.

" Против " закриването гласоподаваха депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Остри рецензии към препоръчаните промени насочиха представителите на двете профилирани съдилища и прокуратури, Висшия правосъден съвет и прокуратурата. Най-остър беше основният прокурор Иван Гешев, който предвижда, че законопроектът ще катастрофира в Конституционния съд и че приемането му ще провокира острата реакция на европейските ни сътрудници.

Днес, през втория ден от визитата си у нас, европейският основен прокурор Лаура Кьовеши ще се срещне с министъра на правораздаването Надежда Йорданова и с Иван Гешев.

Вчера Кьовеши и министър председателят Кирил Петков се договориха Министерският съвет да стане контактна точка за сигнали на Европейската прокуратура. Кьовеши разяснява, че не се тормози от поръчката за контакт без посредничеството на прокуратурата сред изпълнителната власт и европейската прокуратура.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР