Детско-юношеската филхармония „Пионер” направи истински фурор с трите си концерта

...
Детско-юношеската филхармония „Пионер” направи истински фурор с трите си концерта
Коментари Харесай

Младежката филхармония „Пионер” направи фурор във Виена

Детско-юношеската филхармония „ Пионер” направи същински възторг с трите си концерта в австрийската столица Виена. За младите музиканти, това е огромна стъпка напред към огромните концерти. Пред аплодиращата ги публиката те свириха както класическа, по този начин и авторска българска музика.

„ Поканата пристигна от фондация, учредена от българи, които живеят във Виена. Казва се „ Лилавия лебед”. Нейният ръководител Александър Александров ни предложения да създадем концерта”, описа диригентът Любомир Денев – наследник. „ Първоначално концертът беше плануван за ноември месец предходната година, само че се наложи да се отсрочи по обясними аргументи. И по този начин направихме 2 концерта и 1 присъединяване във фестивал. Свирихме в готическа катедрала „ Миноритенкирхе " във Виена, в зала „ Музикферайн " и в зала „ Muth”, описа Денев.

Филхармония „ Пионер” е към Националния замък на децата.

„ Много съм щастлива, че в тези сложни години, извънредно надареният диригент маестро Любомир Денев доста добре комуникира с всички музиканти от оркестъра. Благодарение на него се сътвори прелестен екип от надарени младежи, които популяризират България по целия свят”, сподели Татяна Досева от Националния замък на децата. „ Казах им, че с тези три участия в тези зали са изстреляни в небесата. Но в случай че желаят да останат там, би трябвало да продължат да работят”, показа още тя.

Според маестро Денев множеството, които вземат участие във филхармония „ Пионер”, имат за цел да се занимават професионално с музика.

„ Тук е място, където могат да практикуват няколко години, преди да се насочат към професионалните оркестри, където да стъпят със самочувствие, че имат опит”, сподели Любомир Денев.

Във Виена младите музиканти са били доста добре признати. „ Публиката не ни пускаше. След 5-6 поклона бяхме принудени да свирим бис”, описа диригентът.

Повече гледайте във видеото
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР