Децата с хронични заболявания като астма, наднормено тегло, диабет трябва

...
Децата с хронични заболявания като астма, наднормено тегло, диабет трябва
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова: Децата с хронични заболявания трябва да се ваксинират срещу COVID-19

Децата с хронични болести като астма, наднормено тегло, диабет би трябвало да бъдат имунизирани против COVID-19, а не тъкмо те да не бъдат имунизирани. Това съобщи пред доктор Гергана Николова от БЛС. „ Това не са малко деца. Много постоянно страхът измежду родителите им е водещ. При заразяване с ковид обаче тези болести биха се влошили ", сподели тя.

„ За да защитим децата, първо ние би трябвало да сме имунизирани. Трябва да стартираме с бабата и дядото, с бащата и с майката ", разяснява Николова.

„ Срещу тетанус и дифтерия вършим реваксинация на избрани години. COVID-19 не е първото нещо, за което от време на време ще вършим такава. Ваксината против грип всяка годна е друга по отношение на варианта, който чакаме. Реваксинацията не е нещо ново в медицината”, сподели още тя.

Според нея съществува потребност още повече да се осведомят хората за изгодата от имунизациите „ Трябва да се обърнем към 40-45-те % от колебаещите се. Трябва ни необятна, само че основана на научна основа кампания”, уточни Николова.

По думите й отчет на СЗО демонстрира, че в България доверието на пациентите е най-високо във връзка с персоналните лекари и фармацевтите. „ Затова се реши, че когато се приказва във връзка с имунизациите това би трябвало да бъде ориентирано през нас”, разясни тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР