Децата няма къде да тренират или тренират в мизерни условия.

...
Децата няма къде да тренират или тренират в мизерни условия.
Коментари Харесай

Стадион „Черноморец“ задължително да се върне на Бургас, без значение по какъв начин

Децата няма къде да упражняват или упражняват в мизерни условия. Затова всеобщо се отхвърлят от спорта, съобщи кандидатър за общински консултант

Бургаският предприемач Илиан Илчев е някогашен член на УС на ФК " Черноморец 1919 " и някогашен шеф на детско-юношеската школа на клуба. Той постави основите на извънредно перспективна школа, която при неговото ръководство се утвърди като най-хубавата в Бургас и реализира най-големите си триумфи.

- Г-н Илчев, за какво решихте да се кандидатирате за общински консултант?

- Защото за последните 15 години затриха футбола в Бургас, а за множеството типове спорт в Бургас не се прави нищо. Дали съзнателно, дали поради мърлящина проспаха загубата на стадион „ Черноморец “. Това е най-хубавото спортно оборудване в България. Хиляди деца упражняваха всеки ден футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, битка, повдигане на тежести, бокс, лека атлетика… Състезатели от всички тези спортове упражняваха на стадиона, без спортните клубове да заплащат наеми и без децата да заплащат такси. Имаше и медицински състезателен диспансер. Знаете ли в този момент къде упражняват тези деца и какви такси заплащат техните родители? Кой където откри там тренира, родителите заплащат такси от 60, 70, 80 лева на месец, а клубовете са принудени да заплащат безумни наеми. Това би трябвало да се промени!

- Как мислите да измененията това?

- Връщане на стадион „ Черноморец “ на Община Бургас, без значение по какъв метод. Даване гратис или против алегоричен наем на залите и игрищата на спортните клубове за дълъг интервал.

Също и новото спортно учебно заведение би трябвало да бъде издигнато на стадион „ Черноморец “, има задоволително място. Има място да се построи и нова зала за гимнастиците. Просто събираш всички спортове на едно място, като се изключи плуването. Пуска се един микробус, който да извозва децата до басейните, както беше преди години и казуса ти е решен. Сега е планувано спортното учебно заведение да бъде в ж.к „ Изгрев “. Как ще направиш плана за спортното учебно заведение сред блоковете и децата да обикалят из целия град с цел да отидат на подготовка? Поредното безумство.

- Стадиона е частен към този момент...

- А по какъв начин стана частен? Всички знаят какво се случи. Сега кмета, който и да е той, дружно с общинските съветници, в случай че милеят за спорта в Бургас, би трябвало да създадат даже невъзможното стадиона да се върне на Бургас и бургаските деца. Тези деца би трябвало да има къде да упражняват, къде да се състезават. Всички мълчат толкоз години… Има президент, има министър ръководител, има министър на спорта, има основен прокурор… Някой отиде ли при тях? Всички те би трябвало да бъдат сезирани, би трябвало да бъдат осведомени с това, което се случи със стадиона ни. Трябва да се работи, би трябвало да се приказва за това, би трябвало да се сезират всички държавни институции и с общи старания стадиона да бъде непокътнат и да придобие актуален тип. Държавата също би трябвало да помогне за стадиона. Ако новия кмет не се задейства в тази тенденция, аз в случай че вляза в този общински съвет ще стигна до безусловно всички институции. По-лесно е да се направи това, когато си общински консултант, в сравнение с в случай че си частно лице, каквито сме всички в този момент. Сигурен съм че ще успеем.

- Настроен си много оптимистично, само че една птичка пролет не прави. И други са се опитвали преди теб да спасят стадиона, само че не се е получило.

- Да, оптимист съм, по този начин ме е научил спорта. През спортната си кариера безусловно постоянно съм излизал на терена за победа без значение против кой се изправяме, в този момент и в живота и бизнеса подобавам по същия метод. А тези, които се упражняваха със спасението на стадионите ги видяхме. Спасяваха стадион „ Черноморец “ преди едни парламентарни избори, станаха депутати и не помниха за стадиона. После за идващите избори отново същите спасяваха „ Нефтохимик “ на Анелия. И него „ избавиха “… Празни приказки единствено и чакай тези хора да свършат нещо потребно за обществото.

Аз нямам безусловно никакви политически упоритости, моята съществена цел е връщане на стадион „ Черноморец “ на бургаските спортисти и изваждането на спорта и в частност футбола от мишата дупка в която е наврян през последните години. Моето мнение е че в Бургас съзнателно се мачка спорта, с цел да може стадионите и залите да станат жилищни комплекси, молове и не знам какво още друго.

А за птичката ще ти отговоря по този начин – да, една птичка пролет не прави, само че след тази птичка идват още хиляди птички и с тях идва и пролетта…

Разбрахме че ще се бориш за стадиона, само че за какво спорта да е в миша дупка като баскетбол и волейбол сме в тройката в България? Борци, плувци, гимнастици също имат триумфи.

- Общината с какво оказа помощ на тези клубове? Къде упражняват тези спортисти? Вижте залите! Половината лампи не светят и зимата на открито е по-топло от колкото вътре в залата? Дават се едни пари на представителните тимове, дават се някакви пари и на детските школи, само че те не са задоволителни нито за едните, нито за другите. Дават се ей по този начин единствено с цел да замажат некомпетентността си и да кажат че оказват помощ? Пълен безпорядък. Айде в този момент да запитвам аз какъв брой бургазлии има в тези отбори… Къде са нашите, бургаските деца? И за какво ги няма? Ще ви кажа. Защото след 12-13 годишна възраст няма къде да упражняват или упражняват в мизерни условия. Масово се отхвърлят от спорта на по 15 години, най-трудната възраст,  други отиват в други градове и тимове, където имат условия за развиване.  

-Общината построи доста стадиони, където може да се тренира. В к/с „ Изгрев “, на басейна, във всички други жилищни комплекси също построиха доста стадиони.

- Да, направиха се игрищенца по комплексите, където чичките да играят мач след работа.  Футболните стадиони в състезателен комплекс  „ Изгрев “ и на басейна " ОЗК Арена " са образец за неверно планувана спортна база. Никой ли не гледа футбол в тази община? Виждал ли е някой от съветниците на кмета по спорта размерите на игрище за футбол? На басейна, можеш ли да оставиш зад едната врата 30 м поляна и да направиш в профил паркинг за 5 коли, в случай че имаш под земята паркинг за 200 коли?! Защо не направиха  огромно игрище? И другото безумство – съблекалните. Изплющяха ги по средата на спортния комплекс и са като кутийки, за по 5 индивида. Това го няма на никое място по света съблекалните да са в средата на състезателен комплекс. Как в този момент да разшириш игрището и да го направиш годно за футбол? Кой го е одобрил този план? И естествено футболните клубове би трябвало да заплащат наем с цел да упражняват на тези игрищенца.

Къде са игрищата с естествена трева? Някой в общината чул ли е, че Европейски Съюз дава период 8 години игрищата с изкуствено покритие да се отстранен? Ще бъде неразрешено да се играе и тренира на тях? Първо поради многото травми и второ поради гранулите. ФИФА също се включва в тази самодейност и я поддържа. Пример – международното състезание за дами в Канада преди няколко месеца. През 2015 год имаше шампионат на ФИФА в Канада, където всички мачове се играха на изкуствени терени, в този момент по разпореждане на ФИФА се игра единствено на естествена трева. Едва ли някой от общината е чул дори, а това се разисква от 10 години. Какво вършим с тези стадиони след 7-8 години? Или отново ще сме сюрпризирани и ще се чешем зад врата и ще се чудим какво да вършим. В Испания сега се отстраняват 400 стадиони с изкуствена трева и на тяхно място се вършат такива с естествена трева. На стадион „ Черноморец “ има 3 подготвителни терена и един формален с естествено покритие. Перфектната база за футбол. За залите да не приказваме, всеки спорт си има зала, имат си съблекални, имат си всичко належащо за обикновено провеждане  на подготвителния развой. Как може да допуснеш да загубиш такава спортна база?

Сега щели градски стадион да строят. При съществуването на два стадиона! Защо им е този градски стадион? Кой ще играе на него, откакто децата няма къде да упражняват. Тези стадиони по комплексите са за деца до 12 години. Ами след това? Никой в тази община не е в час. Ами като не знаеш нещо - питаш. Проблема не е единствено за футбола. В Бургас няма състезателен клуб, който да не изнемогва и това е с помощта на ръководещите. Цялата политика на община Бургас към спорта е тотално сбъркана. Супер неможещи и некомпетентни на тематика спорт. 

- Общината оказва помощ на доста клубове, не е правилно че не оказва помощ.

- Да, раздава помощи. Без никаква цел, без никаква концепция се раздават едни пари, тъй като би трябвало да се дадат. Ама за какво ги даваш, кое тъкмо подпомагаш? Питайте отрасловия кмет за спорта или ръководителя на  спортната комисия в общинския съвет и няма да ви отговорят. Може ли при бюджет 450 милиона, бюджета ти за спорт да е 2.7 милиона? Приходите от наем на общинско имущество са 4.6 милиона лева, като 1/3 от тези пари са за наеми от спортните уреди. Под спортни уреди имам поради тези игрищенца по комплексите, зали които са в плачевно положение и басейните. Значи ти даваш на спортните клубове 2.7 милиона лева, само че след това им взимаш повече половината от наеми. Какво е това? Помощ ли е? Сега 3 год щели да вършат ремонт на зала „ Младост “. А какво се случва с гимнастиците? Къде отиват? Къде ще упражняват? Кикбоксьорите също. Първо им осигуряваш други зали и тогава започваш ремонт. При нас е противоположното, започваш ремонта и занапред започваш да се чудиш къде да упражняват тези деца. Нямам думи просто.

- Това е гласувано на общински съвет. Явно по този начин са решили общинските съветници.

- Да, по този начин е. Точно за това се кандидатирах за общински консултант. В Общинския съвет ще мога да    обясня за какво бюджета за спорт е обидно дребен, за какво спортните клубове изнемогват, при какви условия упражняват нашите деца и най – най-после да се промени тази индиферентност към спорта и да се спре този безпорядък. Проблема за спорта в Бургас е подготвителната база! Такава просто няма, а там където я има тя не се поддържа и е в трагично положение.

Как може град като Монтана, който е колкото к/с „ Изгрев “ с 40 000 население да има професионален футболен тим, който заплаща наем за стадиона на общината, забележете, наема е 1 лева на месец!  Волейболен тим в топ 3 на България, баскетболен тим също в топ 3 на България. В Кърджали и Пазарджик е същата работа. И това е с помощта на кметовете и общинските препоръки на тези градове. Иначе управниците в Бургас вървят да се снимат с медалистите и си вършат PR. Бургас къде е и с какво оказва помощ на спортистите?

- В общината има спортна комисия, която взема решение въпросите на спорта и поучава кмета по проблемите в другите типове спорт.

- Знаете ли през последните 15 години кои са били ръководители на тази комисия и кои са членували в нея. Доктори, юристи, строители и така нататък хора, които нямат нищо общо със спорта. 99% от тях не са се събличали по физическо. Последния ръководител е върха на сладоледа, това е подигравка със спорта. Нямам думи. Кмета не е чак толкоз отговорен, тъй като не е задължен да схваща от всичко, просто съветниците му за спорта са толкоз некомпетентни, че няма накъде повече. Ама някой от общинския съвет бил почитател и бил ходил на стадиона или в залата да поддържа тима. Ами ок, върви си, гледай си мачове, подкрепяй тима, но ум да даваш за спорт като през живота си не си направил една обиколка на стадиона, като не си наясно даже и с обикновена организация на една подготовка, на един мач или шампионат, няма по какъв начин да стане. Самочувствието им единствено огромно, но без покритие.

-Субсидиите на всички спортни клубове се дават по разпоредба за спорта.

-Тази разпоредба е просто трагична. Писана е ей по този начин, едвам се отбие номера единствено. Как може да се потвърди какъв брой деца упражняват в даден състезателен клуб? Ами този месец може да са петдесет, другия месец двайсет ще отидат в други клубове, тъй като родителите им по този начин са решили и ще останат трийсет и така нататък Всеки месец идват нови деца, други си тръгват… Всеки месец цифрата е променлива. Това е единия от критериите за дотацията „ Колко деца упражняват в спортния клуб “. Безумие. Колкото за дотацията - даваш за година примерно едни 20 000 лева за детската школа на някой футболен клуб. Подпомагаме детските школи, нали?! Така дори е написано в наредбата. Ок, само че тези пари са издръжката на тази детска школа за един месец и то без наемите които заплащат на общината с цел да упражняват. Кое тъкмо подпомагаш в тази ситуация? Боксовия клуб се подкрепя с към 5000 лева на година. Какво да вършат с тези пари? Отиват на едно съревнование и са до там. По - фрапиращо е при повдигането на тежести – дотацията им е 1800 лева за година. Някой от тази спортна комисия знае ли какъв брой коства един лост, един комплект тежести? Знаят ли и при какви условия упражняват тези деца? Може ли в тази разпоредба да няма планувана награда за европейски, международен или олимпийски първенец или медалист? Може ли спортовете да не са отделени на олимпийски и неолимпийски? Едните се борят за квоти за олимпиада, другите играят билички и критериите за дотацията са едни и същи. Може ли да няма 150 – 200 хиляди лева за непредвидени разноски? Казвам го това, тъй като предходната година нямаха 12 000 лева с цел да финансират присъединяване на гимнастиците на международното състезание. Има и доста други нелепости в тази разпоредба, мога да приказвам до на следващия ден за тях. Това е другото което би трябвало да се промени.

-Кажете нещо за край.

-Номер 22 партия КОД / преференция номер 133 .

До в този момент няма нещо с което да съм се захванал и да не съм съумял. Ако хората ме поддържат, ще се боря стадион „ Черноморец “ наложително да се върне на Бургас и бургаските деца, без значение по какъв метод. Ще се боря да се построят оптимално доста подготвителни бази за всички спортове. Условията за бургаския спорт доста да се подобрят. Не единствено финансово, само че и организационно. Бюджетът за спорт да се вдигне фрапантно в случай че желаеме децата ни да спортуват и да имаме спорт в Бургас.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР