Децата, на които се дават смартфони за успокояване на гневни

...
Децата, на които се дават смартфони за успокояване на гневни
Коментари Харесай

Учените : Никога не давайте телефон на детето, когато реве

Децата, на които се дават смарт телефони за усмиряване на гневни прояви, не се научават да управляват страстите си, демонстрира ново проучване, представено от „ Дейли мейл “. 

Експерти предизвестяват, че в случай че родител даде на детето си, което е в припадък на яд, смарт телефон или таблет, то няма да може да се научи да управлява страстите си. През първите няколко години от живота си, децата научават доста за това по какъв начин да реагират в избрани обстановки. Този интервал може да им даде опция да се научат да реагират умерено, а не яростно в неприятни или стресови обстановки. Освен това им оказва помощ да се научат да се схващат с близките и да станат самостоятелни.

През последните години обаче все по-често се случва родители да дават на децата цифрови устройства, когато страстите им станат непреодолими. Изследователи откриват, че това може да има нездравословни последствия в дълготраен проект.

Екип от университета „ Лоранд Йотвьош " (Eötvös Loránd) в Унгария е помолил 265 родители да попълнят въпросници за държанието на децата си, които са били приблизително на 3,5 години. Една година по-късно е извършен надзорен въпросник. 

Анализът демонстрира, че колкото повече родителите употребяват телефони или таблети като средство за усмиряване, толкоз по-лоши са уменията на децата им за справяне с гнева и разочарованието година по-късно. 

„ Изследването демонстрира, че в случай че родителите постоянно оферират цифрово устройство на детето си, с цел да го успокоят или да спрат припадък на яд, то няма да се научи да управлява страстите си “, сподели доктор Вероника Конок, създател на изследването. „ Това води до по-сериозни прочувствени проблеми, по-специално с контрола на гнева, на по-късен стадий от живота “, добави тя.

„ Проявите на яд не могат да се лекуват със смарт телефони или таблети. Децата би трябвало да се научат сами да управляват отрицателните си страсти “, добави Конок. „ По време на този интервал те се нуждаят от помощта на родителите си, а не от помощта на цифрово устройство. “

Резултатите, оповестени в списание Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry, разкриват също по този начин, че децата, които имат по-слаби начални умения за управление на гнева, са по-склонни да получат цифрови устройства.

„ Не е изненадващо, че родителите по-често ползват цифрово контролиране на страстите, в случай че детето им има проблеми с преодоляване на страстите си “, сподели доктор Конок. „ Но нашите резултати демонстрират, че тази тактика може да докара до изостряне на към този момент действителен проблем. “

Според екипа е значимо да не се заобикалят обстановки, които биха могли да бъдат разочароващи за детето. Вместо това се предлага родителите да направляват децата си в сложни обстановки, да им оказват помощ да разпознават страстите си и да ги учат по какъв начин да се оправят с тях. Те оферират здравните експерти, работещи със фамилии, да дават информация за това по какъв начин родителите могат да оказват помощ на децата си да управляват страстите си, без да им дават таблети или смарт телефони.

„ Въз основа на нашите резултати могат да бъдат създадени нови способи за образование и консултиране на родителите “, сподели професор Каролин Фицпатрик, откривател в Университета Шербрук в Квебек и водещ създател на изследването. „ Ако се увеличи осведомеността на хората за това, че цифровите устройства са несъответствуващи принадлежности за лекуване на гневни прояви, това ще се отрази удобно на психологичното здраве и благосъстоянието на децата. “
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР