Без вкаран гол от игра в четири мача, този отбор

...
Без вкаран гол от игра в четири мача, този отбор
Коментари Харесай

Нов нещастен автогол в края прати петлите на четвъртфинал

Без вкаран гол от игра в четири мача, този тим е измежду най-хубавите осем
Франция е на четвъртфинал на Евро 2024, откакто победи с 1:0 Белгия в Дюселдорф. Мачът мина без огромни страсти и някакви чисти голови положения, а бе едно огромно дебнене и изчакване на момента за удар от двата тима.

И както постоянно става в подобен дуел, не взема решение някакъв талантлив момент, а един дребен подробност, дело и на спортното благополучие. Или шанс, или орис... както желаете го наречете... Но си избра Франция.

В 85-ата минута Рандал Коло Муани изстреля топката леко и безобидно по диагонала, като тя евентуално отиваше умерено в ръцете на вратаря Кастеелс. Но ветеранът Ян Вертонген постави крайник и я отклони задоволително, че да излъже стража и да влети в мрежата.

Записаха го като автогол, само че дали щеше бъде данен на Коло Муани този гол - няма огромно значение. Толкова автоголове видяхме към този момент на европейското, че евентуално няма изненада отново да е на сметката на Вертонген. Но беше миг на необикновен малшанс за белгийския защитник.

А Франция... какво да кажем. Четири мача на Евро 2024, нито един вкаран гол от игра. Два автогола за 1:0 над Австрия и 1:0 над Белгия, попадение от дузпа за 1:1 с Полша, 0:0 с Нидерландия... Но този отбор е на четвъртфинал.
 Снимка: Getty Images
Мачът в Дюселдорф бе разочароващ като представление, само че не и като тактическо надиграване.

Битката стартира остро, като в първите 22 минути  реферът от Швеция Ниберг сподели три жълти картона за френски играчи в първите 22 минути. След това играта се поукроти, само че ситуациите пред двете порти продължиха да липсват.

Франция натискаше и търсеше по-активно попадението, Белгия се прибра и чакаше да удари на контраофанзива.

Три рискови удара на Орелиен Чуамени тормозиха Кастеелс, Мбапе - още веднъж с маска на лицето, проби и стреля по диагонала рисково, само че все отвън задачата.

А страховит пас на Де Бройне изведе Караско самичък против вратаря в средата на второто полувреме, само че опитният нападател се забави, бе настигнат и обстановката отлетя.

После самият Кевин де Бройне стреля доста мощно от дъгата на наказателното поле, топката отиваше към ъгъла, само че Майк Менян избави отлично. И единствено секунди по-късно топката бе в мрежата насреща, откакто Вертонген постави крайници си на неточното място в неточния миг.
 Снимка: Getty Images
 

" Петлите " отиват на четвъртфинал в Хамбург на 5 юли от 22 часа, където противник ще е Португалия или Словакия. Тези два тима играят по-късно довечера.

А триумфът, още веднъж спестовен и единствено с един гол, е добра прокоба за френските фантазии. Защото когато бият този противник на финали на огромно състезание, те нормално стигат надалеч. През 1984-а успеха с 5:0 бе по пътя към европейската купа. Две години по-късно трасира пътека към международен бронз.

През 2018-а Белгия бе победена на полуфинал, а отборът на Дешан подвигна купата от Мондиала в Русия. А преди 3 години още веднъж триумф над белгийците постла за злато в Лигата на нациите.
 Снимка: Getty Images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР