Деца и възрастни се включиха в акция по залесяване в

...
Деца и възрастни се включиха в акция по залесяване в
Коментари Харесай

Малки и големи засаждаха дървета край Габрово

Деца и възрастни се включиха в акция по залесяване в местността Градище, край Габрово. Информационно-демонстрационното събитие беше проведено от “Северноцентрално държавно дружество ” на 25 октомври, а мотото “Посади дърво, посади вяра ” въодушеви над 90 души да запретнат ръкави и да засаждат дървета.



Организаторите подсетиха, че едно дърво може да всмуква до 24 кг въглероден диоксид на година. Това прави горите скъпи съдружници в борбата против световното стопляне. Идеята за засаждане на дървета може да наподобява елементарна, само че в действителност изисква старания и работна ръка. Тук идва ролята на доброволците - от копаене на дупки и засаждане на семена, до поливане и настояща поддръжка. Доброволците постоянно работят като гръбнак на планове за засаждане на дървета.



“Хората от разнообразни сфери на живота имат разнообразни умения. Някои имат опит в горското стопанство или екологията, до момента в който други са положителни в организирането на събития, набирането на средства или образоването на обществеността. Това многообразие от гении обогатява плана и покачва неговата успеваемост ”, разясниха уредниците на събитието.

Есента е уместно време за засаждане на широколистни дървета. Този сезон е подобаващ за иницииране на доброволчески акции за почиствание и залесявание.Всеки доброволец е добре пристигнал и няма потребност от авансово записване. С сходни начинания се дава опция на всички искащи да се приближат и да се срещнат с лесовъдската активност, както и да дадат своя принос в увеличението на българските гори.
“Северноцентрално държавно дружество ” провежда акции по залесяване и запазване на горите за доброволци по проект„ Прилагане на лесовъдски практики и залесяване за възстановяване природозащитното положение на горски естествени местообитания и подкрепяне на екосистемните услуги на територията на Северноцентрално държавно дружество /СЦДП/ “, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда “, предпочитани оси „ Натура 2000 и биоразнообразие “. Основната цел на плана е „ Подобряване природозащитното положение на типове и местообитания от мрежата Натура 2000 “чрез възстановяване природозащитното положение на горските естествени местообитания и подкрепяне на екосистемните услуги, предоставяни от горите, посредством използване на лесовъдски практики и залесяване в и отвън мрежата Натура 2000.

Повече информация за плана и за ограниченията, които той включва, може да намерите на www.scdp.bg и на https://posadidarvo.com.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР