Детайлите от руско-украинските мирни преговори, които се състояха в Истанбул

...
Детайлите от руско-украинските мирни преговори, които се състояха в Истанбул
Коментари Харесай

За ISW Русия няма планове за истински преговори с Украйна и Запада

Детайлите от руско-украинските мирни договаряния, които се състояха в Истанбул през април 2022 година, демонстрират, че Русия е предвиждала съглашение за война, в която Украйна няма да може да се отбрани от офанзиви . Това е цел, която Русия продължава да преследва под приканва за " демилитаризация " на Украйна. Wall Street Journal (WSJ) заяви на 1 март, че получени документи за плана на контракт от украинско-руските мирни договаряния през 2022 година демонстрират, че в началото и двете страни са се съгласили Украйна да бъде " непрекъснато неутрална страна, която не взе участие във военни блокове. "

Това написа в днешния си разбор Институтът за проучване на войната (ISW).

Съобщава се също, че проектодоговорът не разрешава на Украйна да получава каквото и да е задгранично оръжие или да приема непознат боен личен състав. Русия упорства украинската войска да бъде понижена до 85 000 бойци, 342 танка и 519 артилерийски системи, до момента в който Украйна желае - 250 000 бойци, 800 танка и 1900 артилерийски системи. Съобщава се също, че Русия е поискала обсегът на украинските ракети да бъде стеснен до 40 километра, което ще разреши на съветските сили да разположат сериозни системи и съоръжение покрай Украйна, без да се опасяват от удари. Кремъл неведнъж е призовавал за " демилитаризация " на Украйна след началото на войната, само че преди този момент не е разяснявал какво съответно би означавало това.

Украинската войска през 2014 година (преди първото навлизане на Русия)  се състоеше от към 130 000 души личен състав. Документите от 2022 година демонстрират, че Русия има намерение фрапантно да я понижи до равнище, че Украйна към този момент да не може да се отбрани.

Руският президент Владимир Путин неотдавна акцентира концепцията за " демилитаризирана " или " санитарна " зона в Украйна, която ще сложи съветската територия - в това число окупираната такава - отвън обсега както на украинските фронтови артилерийски системи, по този начин и на обезпечените от Запада системи за огромен обхват.

Путин евентуално е имал за цел да наложи волята си върху Украйна без основна опозиция.

Москва е възнамерявала да употребява контракта, с цел да сложи условия за бъдещи офанзиви против Украйна, като в същото време накара и  Запада да направи отстъпки по повод суверенитета на Украйна. WSJ заяви, че Съединени американски щати, Обединеното кралство, Китай, Франция и Русия би трябвало да бъдат гаранти на контракта.

Русия е желала да включи и Беларус като поръчител.
 WSJ: Документ от 2022 година разкрива наказателните условия на Путин за мир
WSJ: Документ от 2022 година разкрива наказателните условия на Путин за мир

Документът обрисува по какъв начин договарящите от двете страни се стремят да сложат завършек на боевете

Териториалните цели на Русия отвън окупираните през 2022 година области евентуално са попречили на Русия и Украйна да се спогодят за статута на окупираните от Русия територии в Украйна през април 2022 година WSJ заяви, че съветският президент Владимир Путин и украинският му сътрудник Володимир Зеленски е трябвало да проведат " диалози на четири очи ", с цел да обсъдят регионите на Източна Украйна, които съветските сили са окупирали от 2014 година, само че тази среща в никакъв случай не се е състояла.

Необходимостта водачите да обсъдят въпроса без значение и настрана допуска, че съветската и украинската договаряща делегация не са съумели да реализират съглашение по отношение на статута на окупираните от Русия територии в Донецка и Луганска области. Вероятно заради по-широките експанзионистични териториални стремежи на Русия, както неведнъж са посочвали представители на Кремъл.

WSJ не оповестява за никакви клаузи в контракта по отношение на окупираната от Русия територия отвън Донецка и Луганска области.

Руските управляващи допуснаха, че Кремъл евентуално е приел по-широк набор от цели във връзка с Украйна в хода на войната на Русия против Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява изтеклия план като " към този момент неактуален и включващ условия, които са се трансформирали ".

Изявленията евентуално са част от наклонността на нараснало доверие в качествата на съветската войска и постижимостта на максималистичните военни цели на Путин след неотдавнашното завладяване на Авдeевка и продължителните американски диспути за военна помощ за Украйна.

ISW продължава да смята, че Путин все по този начин поддържа своите цели в Украйна -  цялостна украинска и западна капитулация и няма интерес от добросъвестни договаряния с Украйна.
 Украинската войска се изтегля от Авдеевка
Украинската войска се изтегля от Авдеевка

По-специално от позициите югоизточо от покрайнините на града

Путин наподобява подцени съветските елити в речта си пред Федералното заседание на 29 февруари, като се сближи по-тясно с ветеранската и военната общественост и получи похвали от ултранационалистически настроените блогъри . Държавният глава се опита да се дистанцира от съветския хайлайф, като твърди, че хората, които са " напълнили джобовете си заради икономическите процеси през 90-те години ", не са елитът, а " същинският хайлайф " са служащите и военнослужещите, потвърдили своята преданост към Русия.

Той употребява това, с цел да похвали съветските военни и да се причисли по-силно към ветераните и военната общественост, заявявайки, че военните ветерани би трябвало да заемат водещи позиции в съветското общество, бизнес и държавно управление и " би трябвало да им бъде поверено бъдещето на Русия " и намеквайки, че ветераните би трябвало да поемат функции, обичайно заемани от съветския хайлайф. Няколко съветски блогъри поддържаха изказванието на Путин, че съветските военни ветерани би трябвало да заемат видни и авторитетни функции в съветското общество и обрисуваха изказванията на Путин като начало на акция за смяна на " елитите " на Русия. Путин също предложи разширение и основаване на голям брой ограничения за икономическа поддръжка, в това число " по-справедливо разпределение на данъчната тежест към тези с по-високи персонални и корпоративни приходи ".

Един съветски блогър категорично изрази поддръжка за стопански промени , които ще заменят " олигархичния капитализъм " с " равни благоприятни условия и минимално разслоение в виталния стандарт ". Критиките на Путин към съветските елити и икономическите оферти, които на доктрина биха понижили тяхното въздействие, може да засилят съществуващата риторична линия измежду провоенните блогъри, критикуващи съветските елити.
 Кремъл: Изпращането на западни войски в Украйна ще докара до директен конфликт с НАТО
Кремъл: Изпращането на западни войски в Украйна ще докара до директен конфликт с НАТО

В Киев приветстват започването на полемика за изпращане на западни войски в Украйна

Представители на Кремъл се срещнаха с водачите на проруския молдовски самостоятелен район Гагаузия и подчертаха поддръжката на Русия за Гагаузия против хипотетичното молдовско " подтисничество " на 1 март . Председателят на Руския съвет на федерацията Валентина Матвиенко се срещна с губернатора на Гагаузия Евгения Гуцул и ръководителя на Народното събрание Дмитрий Константинов в Москва и подлага на критика молдовските управляващи за " русофобски " политики, които се допуска, че опонират на националните ползи на Молдова.

Матвиенко добави, че Руският съвет на федерацията е подготвен да окаже " всяка допустима помощ " за разширение на руско-гагаузките връзки. Руското министерство на външните работи (МВнР) заяви, че 10 съветски федерални субекта са подписали редица двустранни съглашения , наблягащи на икономическите и филантропични връзки с Гагаузия.

Блогър, обвързван с Кремъл, който преди се концентрира върху недоволството в Гагаузия и проруския молдовски разколнически район Приднестровието, съобщи, че Гуцул и Константинов, като желаят поддръжката на Русия в лицето на молдовското " подтисничество ".

Приднестровският конгрес на депутатите неотдавна се събра и одобри поредност от решения, които евентуално имат за цел да обезпечат на Кремъл оправдания за необятен набор от вероятни ескалационни дейности против Молдова , които Кремъл може да предприеме незабавно или в дълготраен проект.

ISW видя индикации, че като друга основа за оправдаване на бъдеща интервенция и хибридни интервенции, ориентирани към дестабилизиране и поляризиране на Молдова, с цел да се предотврати или забави интеграцията ѝ в Европейския съюз (ЕС).
 Молдова отхърли апела на Приднестровието за съветска помощ
Молдова отхърли апела на Приднестровието за съветска помощ

Олег Серебрян, вицепремиер на Молдова, сподели, че конгресът е пропагандно събитие

съглашение за сигурност на 1 март. Зеленски съобщи, че Нидерландия е оповестила, че ще даде 2 милиарда евро военна помощ на Украйна през 2024 година и спомагателна помощ за сигурността през идващите 10 години. Двустранното съглашение за сигурност дава приоритет на помощта в системите за противовъздушна защита и артилерия и военноморски и далекобойни оръжия. Нидерландското министерство на защитата (МО) разгласи, че ще даде 14 надуваеми лодки с корав корпус, осем паравоенни речни патрулни катера и бързи десантни кораби от клас CB90. Увеличава и приноса си към чешката самодейност за даване на артилерийски снаряди на Украйна от 100 милиона евро на 250 милиона евро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР