Десислава Атанасова от ГЕРБ и Борислав Белазелков от ПП-ДБ бяха

...
Десислава Атанасова от ГЕРБ и Борислав Белазелков от ПП-ДБ бяха
Коментари Харесай

Мнозинството в НС избра конституционни съдии след спорове в пленарната зала

Десислава Атанасова от ГЕРБ и Борислав Белазелков от ПП-ДБ бяха определени за конституционни съдии след диспути и партийни офанзиви в пленарната зала. Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски подлага на критика текста на решението, с което ще бъдат определени новите представители в органа. Според него, в проекторешение написа, че двамата претенденти ще бъдат определени за девет години вместо за седем.

В отговор на Свиленски, ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски се съобщи от място, че Рангелова ще заеме поста на Янаки Стоилов, който в действителност е назначен от президента Румен Радев.В залата бяха тримата номинирани. Атанасова и Рангелова заеха нормалните си депутатски места, а наличието на Белазелков трябваше да бъде подложено на особено гласоподаване.

Десислава Атанасова получи 159 гласа " за ", а 65 гласоподаваха " срещу ".Със 154 гласа депутатите поддържаха и претендента на ПП-ДБ арбитър Борислав Белазелков.Третият претендент Цвета Рангелова получи единствено 42 гласа " за ", 105 гласоподаваха " срещу ", въздържаха се 65.
За да станат двамата определени конституционни съдии, ще би трябвало да положат клетва. Това е планувано да стане след седмица, както изисква Законът за Конституционен съд и на полагането на клетвата участват ръководителят на Народното събрание, президентът и ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР