Десислав Дионисиев: Билкарството може да даде хляб на много хораВсе

...
Десислав Дионисиев: Билкарството може да даде хляб на много хораВсе
Коментари Харесай

Десислав Дионисиев: Билкарството може да даде хляб на много хора

Десислав Дионисиев: Билкарството може да даде самун на доста хора
Все по-малко хора събират билки, сподели в изявление за БГНЕС Десислав Дионисиев, изпълнителен шеф на компания „ Биопрограма ”, която повече от 30 години се занимава с произвеждане на храни, чайове и пчелен мед.

По данни на "Евростат" страната ни е водач в Европейския съюз по произвеждане на билки и подправки, само че тази информация не се възприема доста позитивно от някои представители на този отрасъл. „ Това значи, че някои обичаи са непокътнати. Този бранш не е изгубен, макар проблемите, които има в региона на работна мощ из цялата страна. Тази статистика единствено ненапълно е добра за България, тъй като нещата не са чак толкоз розови. Поне от мястото, където аз заставам, не ги виждам по този начин добре", счита Дионисиев.

Според него един от главните проблеми на бранша е обвързван с работната мощ.

„ От друга страна – билки, които са били култивирани и са обичайни за България, към този момент ги няма. Мога да дам образец с валерианата, която с цел да се продава в България, би трябвало да се внесе от Полша. Някои билки понижиха доста, измежду които е ментата. Тя е обичайната за България, изнасяни са стотици тонове. Това се прави за сметка на някои „ по-лесни “ билки, само че по-скъпи. Увеличението е за сметка на качеството, което е паднало доста. Занижено е! Това значи, че цените не са такива, каквито би трябвало да са или компаниите, които създават, би трябвало в допълнение да преработват стоката преди да я изнесат “, съобщи специалистът.

Дионисиев е безапелационен в едно – страната няма роля за развиването на този бранш.

„ Тя не оказва помощ, а би могла, тъй като за доста билки се заплащат такси. Тези такси, в огромната си степен, би трябвало да се връщат към берачите и хората, които създават билки. Те би трябвало да бъдат обучавани по какъв начин да ги разграничават, да работят качествено и да ги опазват. За жал сега това не се случва ”, акцентира Десислав Дионисиев. Неговият апел е страната да се обърне с лице към този бранш, тъй като той може да даде самун на доста хора.

В сезона на настинките Дионисиев напомня, че човек не би трябвало да пие чай единствено когато е болен, което несъмнено оказва помощ, а да употребява потребната напитка целогодишно.

„ Има билкови чайове за всяко човешко положение – за раздразнителност, простуда, кашлица, проблеми със стомаха и доста други. Не съм срещу кафето, само че чаят е извънредно значим и е обичайната напитка в България ”, акцентира той.

Според него във всеки български дом би трябвало да участват обичайните билки, измежду които Мента, Лайка и Мащерка, Маточина, Жълт кантарион, които са извънредно потребни и оказват благотворно влияние върху нашия организъм. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР