Деси Загорчева, Center for European Policy AnalysisКогато Владимир Путин обяви

...
Деси Загорчева, Center for European Policy AnalysisКогато Владимир Путин обяви
Коментари Харесай

Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Деси Загорчева, Center for European Policy Analysis

Когато Владимир Путин разгласи 2024 година за " Година на фамилията ", това беше продължение на предходни акции, представящи Русия като финален бастион на християнството против Запада, където „ гнусните елити явно прокарват десетки джендъри или гей паради ".

Неговата идея за фамилната единица не съдържа доста сантименти.

" Основната цел на фамилията е раждането на деца, за възпроизводството и по този метод за увековечаването на нашия народ и нашата многовековна история ", сподели Путин на 23 януари.

Но съветският президент, чийто персонален живот е пословично заплетена мрежа от каузи, също употребява " фамилията ", с цел да построи благосклонности към режима си на Запад и да укрепи поддръжката си вкъщи, до момента в който в реалност политиката му оставя съветските фамилии без родители, без отбрана и без средства за прехранване.

Войната му в Украйна разруши безчет фамилии, оставяйки майки, скърбящи за синове, деца сираци и ветерани с разрушени мозъци и тела. Стотици хиляди души са убити и ранени. Най-малко 12 000 деца под 18 години бяха отвлечени от Украйна, като някои от тях бяха препоръчани за осиновяване на правилни на Путин хора.

Неговото благочестие е чисто политическо и лишено от морално ентусиазъм. Преди да бъдат глобени от Съединени американски щати, Обединеното кралство и огромна част от Европа, хипотетичната другарка и децата на съветския президент са се наслаждавали на първокласен живот в същия " декадентен Запад ", който Кремъл постоянно осъжда. Същото правеха и фамилиите, публични и неофициални, на неговия хайлайф.

Докато роднините на Путин се радват на парижки жилища, частни самолети и елитни западни университети, близо

19 милиона руснаци живеят в беднотия

Децата на доближените до Путин в никакъв случай няма да бъдат изпратени да се бият в неговата война, чиято цена се заплаща напълно от елементарните фамилии.

В резултат на войната алкохолизмът и насилствената престъпност се усилват, като през 2023 година ще бъдат осъществени над 589 000 закононарушения - най-големият брой от 2011 година насам. Държавните запаси се насочват към армията, а не към обществените помощи, образованието и опазването на здравето.

Загрижеността на Путин за обичайното семейство постоянно се демонстрира в законодателство, ограничаващо правата на дамите, като да вземем за пример закон от 2017 година, който декриминализира домашното принуждение. Сега нарушителите за първи път нормално би трябвало единствено да платят санкция от 5000 рубли (55 долара), в случай че бъдат приети за отговорни за побой над брачната половинка си, и 7000 рубли за побой над децата си.

След като реториката и държанието на режима очевидно се разминават, каква е задачата му?

Кръстоносният поход на Путин за фамилните полезности не е обвързван със фамилиите, а с властта - както вътрешна, по този начин и световна. Във вътрешен проект прекосяването към наблягане на фамилните полезности се случи през 2012 година, когато имаше за цел да увеличи намаляващата социална поддръжка на Путин и да му разреши да консолидира властта си.

Въпреки че президентските избори на 15-17 март бяха фарс, Путин употребява вота, с цел да изиграе битката на Русия със Запада и да се показа още веднъж за страж на консерватизма и " мъжеството ".

В международен мащаб хипотетичната му честност към фамилните полезности се употребява за печелене на съдружници измежду крайната десница и за потребление на либерално-консервативното разделяне в демокрациите. Тъй като Русия не се е примирила с разпадането на Съветския съюз и загубата на статута си на велика мощ, Путин се пробва да претендира за водачеството на крайнодесния " Интернационал ".

Твърденията му, че дава приоритет на " отбраната на децата ", имат за цел да легитимират бруталното му навлизане в Украйна, представяйки се за кръстоносец против злините на Запада. Той твърди, че страната му се бори, с цел да отбрани " нашите деца и нашите внуци " от " полови отклонения " и " сатанизъм " и да подсигурява, че всяко дете има " майка и баща ", а не " родител номер едно, родител номер две и родител номер три ".

Путин употребява сходна

изразителност на културната война,

с цел да прикрие имперските си упоритости и да показа Запада като опасност за Русия.

" Те се стремяха да унищожат нашите обичайни полезности и да ни наложат своите подправени полезности, които щяха да ерозират нас, нашия народ, от вътрешната страна ", сподели той.

Твърдението, че единствено Русия може да избави света от моралния крах, служи на друга цел на Путин: да сее разкол в демокрациите и да отслаби техния отговор на експанзията на Кремъл. Нелибералните съдружници на Путин на Запад му оказват помощ да реализира задачата си.

Съюзът е взаимноизгоден. Докато Путин печелеше интернационална легитимност за своя властнически режим и предизвикваше раздори измежду враговете си, крайнодесните партии получаваха мощен настойник и финансова и медийна помощ.

Това постоянно беше огромно преди тоталната война, само че по-късно стана по-трудно, както в политически, по този начин и в на практика проект. Марин льо Пен, остаряла другарка на Путин, чиято партия взе заем от 9 млн. евро от съветска банка, обвързвана с Кремъл, през 2014 година, осъди нашествието на 14 март, което допуска, че

проруските позиции към този момент не намират отклик измежду електората

Но реториката остава общо оръжие на съветския диктатор и неговите западни политически фенове.

Либералните демокрации би трябвало да се опълчват на подправените разкази на Кремъл, като разобличат тяхното двуличие и бележит същинските жертви: фамилиите, раздрани от войната, майките, заглушени от потисничеството, и децата, лишени от своето бъдеще. Те би трябвало също по този начин да засилят гласовете на достоверните бранители на мира и фамилиите, които се опълчват на авторитаризма.

Що се отнася до Путин, в случай че той в действителност се интересуваше от съветските фамилии, щеше да приключи експанзията си в Украйна и да върне бойците си при техните близки./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР