Деси ВЕЛЕВА>Единодушно всички 178 депутати, присъстващи в парламентарната зала, одобриха

...
Деси ВЕЛЕВА>Единодушно всички 178 депутати, присъстващи в парламентарната зала, одобриха
Коментари Харесай

Депутатите подкрепиха единодушно БСП за безплатните учебници

Деси ВЕЛЕВА> Единодушно всички 178 депутати, присъстващи в парламентарната зала, утвърдиха през вчерашния ден по здрач предлагането на Българска социалистическа партия за безвъзмездни учебници за всички възпитаници. Още през октомври водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и група депутати внесоха промени в Закона за предучилищното и учебно обучение, които плануват безвъзмездни учебници да има и за гимназистите - от 8 до 12 клас. Анализите на социалистите демонстрират, че ще са нужни 80 млн. лв. за първата образователна година и по 8 млн. лв. за втората и трета от използването на помалагата. Проектът на Българска социалистическа партия бе подсилен от отрасловата комисия преди близо месец.
" Така ще можем да помогнем на 300 000 деца и техните фамилии. Нужни са 80 млн. лв., което води до другия въпрос - за бюджета на страната. Ако ни подкрепите, ще предвидим средства в Закона за удължителния бюджет ", съобщи от парламентарната естрада Корнелия Нинова. 
Депутатът от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова напомни, че предложенията на социалистите не са нови и са правени още в границите на 44-то Народно събрание при приемането на бюджета. " Логично е, че предложенията се дават тъкмо от нас, защото за нас са приоритет образованието и обществената сфера. Убедени сме, че безплатните учебници са неотменимо изискване за еднакъв достъп до обучение ", безапелационна бе Анастасова. Тя се опълчи на хрумвания единствено за някои по-бедни фамилии да се обезпечи такава поддръжка или единствено за учебници в електронен формат. " Ножицата сред небогати и богати е толкоз необятно разтворена, че не можем да си позволим да разделяме децата и в учебно заведение на небогати и богати ", обоснова се депутатът от Българска социалистическа партия. Тя цитира данни от неофициална анкета, съгласно която 43 на 100 от гимназистите в София нямат учебници. Според Анастасова грижа на страната е да обезпечи безплатните помалага, а на учителя - да накара учениците да ги отворят. " Образованието е скъпо, само че вложенията в него се възстановяват многократно след години ", съобщи Ирена Анастасова.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР