Десетте най-големи фондови борси имат пазарна капитализация от 63 трилиона

...
Десетте най-големи фондови борси имат пазарна капитализация от 63 трилиона
Коментари Харесай

Нюйоркската фондова борса доминира световния пазар на акции

Десетте най-големи фондови тържища имат пазарна капитализация от 63 трилиона $, като Съединени американски щати съставляват 54% от международния пазар на акции, написа Buyshares.co.nz.

Нюйоркската фондова борса (NYSE) господства изцяло класацията по пазарна капитализация от 25,53 трлн. $, до момента в който второто място се заема от софтуерната борса Nasdaq с капитализация от 11,23 трлн. $. Трета е японската Japan Exchange Group с капитализация от 5,1 трлн. $, а след нея се подреждат Shanghai Stock Exchange в Китай с капитализация от 4,67 трлн. $ и Хонконгската фондова борса с 4,23 трлн. $.

На 6-та позиция е европейска фондова борса Euronext с капитализация от 3,67 трлн. $, а 7-ма е борсата в Shenzhen – 3,28 трлн. $.

Лондонската фондова борса, която има пазари във Англия и Италия, е с пазарна капитализация от 2,92 трлн. Топ 10 допълват канадската TXM Group и индийската BSM Limited надлежно с 1,75 трлн. и 1,51 трлн.

От Buyshares.co.nz подчертават върху ролята, която фондовите тържища играят за икономическия напредък на една страната. Когато пазарите са подложени на напън, като да вземем за пример този, натрапен от пандемията от COVID-19, икономическият растеж става нерешителен.

„ По време на пандемията доста акции удариха историческо дъно, което докара до капиталов интерес от необятната общност. Инвеститорите се възползваха от ниските цени, надявайки се, че ще завоюват пари при възобновяване на пазарите “, разясняват от Buyshares.co.nz.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР