Десетки спортни личности и фенове дойдоха в зала Христо Ботев

...
Десетки спортни личности и фенове дойдоха в зала Христо Ботев
Коментари Харесай

Баскетболни легенди си взеха последно сбогом със Симеон Варчев

Десетки спортни персони и почитатели пристигнаха в зала " Христо Ботев " във Варна, с цел да изпратят баскетболната легенда Симеон Варчев. Той умря на 77-годишна възраст преди три дни.

Неговата памет уважиха Георги Глушков, Тодор Стойков, Даниел Димитров, Спас Натов, Деян и Калоян Иванови, Тити Папазов, Иван Василев, Ивайло Маринов, Бончо Бонев, Венци Гечев, доктор Христо Кьосев, Антон Радушев, Петър Пасев, шефът на УС на Черно море Тича Георги Ганчев, Галин Стоянов и целият тим на Черно море Тича, шефът на ДКС Минко Христов, представители на Национален футболен фенклуб Черно море и други.

Като състезател той играе за отборите на Лудогорец, ВИФ, Миньор (Перник) и Лъсков (Ямбол) в продължение на две десетилетия, само че чак по-късно идват огромните му триумфи - към този момент в ролята на треньор.

В кариерата си на ментор е водил ямболския Лъсков, Балкан (Ботевград), Академик (Варна) и Черно море. Има десетки медали и титли, като измежду тях най-вече изпъкват купите с варненските отбори - Академик през 1985 и Черно море през 1998 и 1999 година, както и триумфите в шампионата за Купата на страната през 1998, 1999 и 2000 година, и трите с " моряците ".

Легендарният треньор дълго време страдаше от заболяването на Паркинсон. Той е изобретател на баскетболисти като Георги Глушков, единственият и до момента играл в НБА българин, Тодор Стойков, близнаците Деян и Калоян Иванови, както и още голям брой гении от варненската школа.

Варчев е бил и народен селекцонер на България, като под негово управление страната ни играе на две европейски шампионати - приключва на осмо място на ЕвроБаскет 1991 и на тринадесето две години по-късно.

Източник:
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР