Десетки сигнали на хора в социалните мрежи за фалшиви имейли

...
Десетки сигнали на хора в социалните мрежи за фалшиви имейли
Коментари Харесай

Шефът на полицията: Фалшивите полицейски призовки се изпращат от страни извън ЕС

Десетки сигнали на хора в обществените мрежи за подправени имейли с призовки от името на Министерство на вътрешните работи, Интерпол и други силови органи. Съдържанието на мнимите призовки включва закани за формирани производства по хипотетични обвинявания, най-често в педофилия и другарство с малолетни посредством уеб сайтове за запознанства.

Темата разяснява шефът на ГДНП основен комисар Атанас Илков пред Би Ти Ви. Той уточни, че неговото име и автограф са употребявани в тези мейли.

„ От началото на 2022 година се появиха тези предложения на мейлите на доста жители. Тези призовки и предложения не пораждат никакви правни последствия за тях. Ние установихме, че тези известия се изпращат от страни отвън Европейски Съюз “, сподели в предаването „ Тази заран “ основен комисар Атанас Илков.

По думите му това затруднило задачата им да стигнат до самите причинители.

„ Според нас задачата е да се сътвори боязън и неуравновесеност измежду българските жители. До сегашния миг няма жител, който да е излъган “, акцентира Илков.

По думите му нито законът за Министерство на вътрешните работи, нито Наказателно-процесуален кодекс има сходна процедура да се комуникира с хората.

Призовките се връчвали от чиновници на ГДНП или се изпращат до адреса. Гражданите могат да бъдат призовавани и по телефона, като чиновниците се показват и оставят телефон за противоположна връзка.

„ Нямаме процедура да известяваме жителите с мейли “, безапелационен бе той.

Илков прикани, в случай че получим такова известие, да не го отваряме, а да се свържем с полицията.

Директорът на ГДНП уточни, че най-често в мейлите се употребява логото на ГДНП, само че в някои от случаите се употребяват и логата на други основни дирекции на Министерство на вътрешните работи, както и абревиатурата на Интерпол. „ В контакт сме с сътрудниците, тъй че чакаме поддръжка и от тях “, уточни Илков.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР