Десетки сигнали на хора в социалните мрежи за фалшиви имейли

...
Десетки сигнали на хора в социалните мрежи за фалшиви имейли
Коментари Харесай

Директорът на ГДНП: Фалшивите полицейски призовки се изпращат от страни извън ЕС

Десетки сигнали на хора в обществените мрежи за подправени имейли с призовки от името на Министерство на вътрешните работи, Интерпол и други силови органи. Съдържанието на мнимите призовки включва закани за формирани производства по хипотетични обвинявания, най-често с обвинявания в педофилия и другарство с малолетни посредством уеб сайтове за запознанства.

Хакери желаят забележителна сума пари, сякаш да се спре следствие против получателя на мейла

Темата разяснява шефът на ГДНП основен комисар Атанас Илков. Той уточни, че неговото име и автограф са употребявани в тези мейли.

„ От началото на 2022 година се появиха тези предложения на мейлите на доста жители. Тези призовки и предложения не пораждат никакви правни последствия за тях. Ние установихме, че тези известия се изпращат от страни отвън Европейски Съюз “, сподели в предаването „ Тази заран “ основен комисар Атанас Илков.

По думите му това затруднило задачата им да стигнат до самите причинители.

„ Според нас задачата е да се сътвори боязън и неуравновесеност сред българските жители. До сегашния миг няма жител, който да е излъган “, акцентира Илков.

По думите му нито закона за Министерство на вътрешните работи, нито Наказателно-процесуален кодекс има сходна процедура да се комуникира с хората.

Призовките се връчвали от чиновници на ГДНП или се изпращат до адреса. Гражданите могат да бъдат призовавани и по телефона, като чиновниците се показват и оставят телефон за обраната връзка.

Миналата година банките са изпратили близо 680 000 отчета за измами с чекове

„ Нямаме процедура да известяваме жителите с мейли “, безапелационен бе той.

Илков прикани, в случай че получим такова известие да не го отваряме, а да се свържем с полицията.

Директорът на ГДНП  посочи, че най-често в мейлите се употребява логото на ГДНП, само че в някои от случаите се употребяват и логата на други основни дирекции на Министерство на вътрешните работи, както и абревиатурата на Интерпол. „ В контакт сме с сътрудниците, тъй че чакаме подпека и от тях “, уточни Илков.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР