Десетки са вече задържаните в Русияпо време на акциите за

...
Десетки са вече задържаните в Русияпо време на акциите за
Коментари Харесай

Десетки руснаци в ареста заради цветя и помен по Навални

Десетки са към този момент арестуваните в Русия по време на акциите за прощаване с умрелия на 16 февруари съветски опозиционер Алексей Навални. Към 20 часа московско време в 16 града на Русия арестуваните са към този момент 67 публично и броят им продължава да се усилва, съобщи News.bg.

Сред арестуваните са и двама малолетни , както и един публицист.

Товасъобщава правозащитният портал ОВД-Инфо.

Освен в Москва, където се състоя самото заравяне, арести са били осъществени и в Сочи, Нижни Новгород, Новосибирск, Улануде, Владикавказ, Казан, Санкт Петербург, Екатеринбург, Омск, Томск, Нижнавортовск, Златоуст, Астрахан.

Има информация за арестувани и на връщане от Борисовото гробище в Москва.

Припомняме, че в доста градове на Русия полицията охранява монументи, отдадени на починалите в политическите репресии в интервала на социализма , където жители могат да се съберат и да оставят цветя за прощаване с Алексей Навални.

Сред огромната навалица доста хора скандираха " Русия ще бъде свободна ", " Не на войната ", " Русия без Путин ", " Няма да извиним " и " Путин е палач ".

 Снимка 655782

Източник:EPA/БГНЕС

Съпругата на Навални Юлия и двете му деца, които живеят отвън Русия, не участваха на погребението.

Юлия Навальная, която даде обещание да продължи делото на брачна половинка си, му благодари за " 26 години безусловно благополучие ".

Навални, най-яростният критик на президента Владимир Путин в Русия, умря на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония, предизвиквайки обвинявания от поддръжниците му, че е бил погубен. Кремъл отхвърли всякаква държавна интервенция в гибелта му.

Властите не разрешиха придвижването му като екстремистко и дефинираха поддръжниците му като подкрепяни от Съединени американски щати сътрудници , целящи да подклаждат гражданска война. Предишни събрания на негови поддръжници бяха разбивани със мощ.

Съюзниците на Навални отвън Русия приканиха хората, които желаят да почетат паметта му, само че не могат да участват на погребението му, вместо това да отидат до избрани забележителности в личните си градове в петък вечерта в 19 часа локално време.

Кремъл съобщи, че всевъзможни неразрешени събирания в поддръжка на Навални са нарушаване на закона.

" Само увещание, че имаме закон, който би трябвало да се съблюдава. Всички неразрешени събирания ще бъдат в нарушаване на закона и тези, които вземат участие в тях, ще бъдат подведени под отговорност - още веднъж, в сходство с настоящия закон ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той отхвърли да даде оценка за Навални като политическа фигура и сподели, че няма какво да каже на фамилията на Навални.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР