Десетки са желаещите да започнат работа като начални учители в

...
Десетки са желаещите да започнат работа като начални учители в
Коментари Харесай

Наплив! По 50 човека кандидатстват за едно учителско място във Врачанско

Десетки са искащите да стартират работа като начални учители в област Враца, заяви началникът на районното ръководство по образованието Галина Евденова.
„ Получавам информация от учебните заведения, че за едно работно място аплайват по 40-50 индивида. В същото време имаме сериозен недостиг на квалифицирани учители по британски език и осведомителни технологии. Глад се усеща и за ресурсни учители и психолози. Предстои ни среща с управлението на ВТУ за общо обмисляне на бъдещите специалности, които ще се учат там, с оглед дефицитите на учители в избрани посоки “, посочи Евденова.
На този стадий още не е ясно тъкмо какъв брой паралелки ще бъдат образувани от новата образователна година. Планът е за 67, само че осъществените досега са 63. В същото време 34 възпитаници са на изправителен изпит в идните дни, а десетки са решили да продължат образованието си в Правец. Плевен и Кнежа. Заради миграция и беднотия фрапантно пораства броят на децата отпаднали от просветителната система.
„ Издирваме не посещаващите учебно заведение, връщаме в клас част от тях, постановяваме и санкции, само че даже паричните наказания не дават добър резултат. Десетки са осъдените за отсъствия от Бяла Слатина, Мизия и Козлодуй. Стотици са тези, които са мигрирали в чужбина, имаме и няколко деца заживели на фамилни начала “, добави началникът на инспектората.
Застаряват и фрагментите, които преподават в учебно заведение. Едва 7.5% от тях са младите, за сметка на тези, които са в предпенсионна възраст. Броят на учениците в област Враца, които ще се върнат в клас от 16 септември е към 16 000.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР