Десетки политици от Европа призоваха с открито писмо в парижкия

...
Десетки политици от Европа призоваха с открито писмо в парижкия
Коментари Харесай

Десетки депутати от Европа искат изгонване на китайския посланик в Париж заради скандално интервю

Десетки политици от Европа приканиха с намерено писмо в парижкия в. " Монд " да бъде разгласен за личност нон грата китайският дипломат във Франция. Поводът е изявление на Лю Шайе в петък, в което той отхвърли суверенитета на някогашните руски републики.

" Монд " заяви, че в Париж са " ужасени " от думите на посланика и са поискали от Пекин да обясни дали те са публична позиция на страната.

Пред телевизионния канал LCI (La Chaîne Info, част от групата TF1) Шейе сподели, че страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики " нямат ефикасен статут в интернационалното право, тъй като няма интернационално съглашение, което да конкретизира статута им на суверенна страна ".

По отношение на Крим, украинска територия, която Русия окупира от 2014 година, той сподели, че " зависи по какъв начин възприемате този проблем ". След което напомни, че преди десетилетия Никита Хрушчов бил трансферирал Крим в границите на украинската руска република и прикани хората да спрат да " придирят " по въпроса за постсъветските граници. " Сега най-спешното нещо е да спрем [войната], да реализираме примирието " сред Русия и Украйна ", доълни той.

Украйна беше интернационално приета " в границите си, в това число Крим, през 1991 година от цялата интернационална общественост, в това число Китай, при разпадането на Съюз на съветските социалистически републики като нова държава-членка на Организация на обединените нации ", напомни Париж. Външното министерство напомни, че анексирането на Крим от Русия през 2014 е " нелегално съгласно интернационалното право ".

В неделя близо 80 европейски депутати и политици приканиха външния министър Ктрин Колона да изгони посланика, тъй като сходни нападки не могат да останат без отговор. Според тях Лю Шайе надалеч е надхвърлил дипломатическия си статут, нарушил е интернационалното право и думите му би трябвало да се преглеждат като опасност за сигурността на европейските страни сътрудници на Франция.

" Освен че са дълбока засегнатост за историята, културата и фундаменталната целокупност на упоменатите страни, забележките на посланика имат за цел да подкопаят главните правила, на които се основават предсказуемите дипломатически връзки. Не е работа на Китай - или която и да е друга страна - да слага под подозрение суверенитета на другите. Суверенитетът не е дипломатическа играчка, а главният детайл на интернационалните връзки, интернационалното право и Хартата на Организация на обединените нации ", се споделя в писмото.

" Във време, когато в Европа бушува война след експанзията на Русия против териториалната целокупност на нейния комшия Украйна, налага се демократичният свят да изпрати недвусмислено обръщение към властническите страни да пазят суверенитета на нашите съдружници ", допълват създателите.

Под писмото, координирано от IPAC (Междупарламентарен алианс за Китай), стоят подписите на имена като: Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс назова думите на Лю Шайе безусловно неприемливи. Той съобщи, че Рига чака формалния отговор на Пекин и че външното министерство е извикало краткотрайно ръководещия китайското посолство в Рига за пояснение, като добави, че ходът е координиран с Литва и Естония.

Естонското външно министерство също реши да извика китайския дипломат. Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис от своя страна сподели, че думите на китайския посланик изясняват " за какво балтийските страни не се доверяват на Китай като медиатор за реализиране на мир в Украйна ".

Украинският дипломат във Франция Вадим Омелченко, реагирайки с коментар,че дипломатът или има " явни проблеми с географията ", или неговата позиция опонира на позицията на Пекин " във връзка с напъните за определяне на мир в Украйна въз основа на интернационалното право, задачите и правилата от Хартата на Организация на обединените нации ".

На 5 април посланикът на Китай в Европейския съюз Фу Цунг сподели, че Пекин не поддържа бойните дейности в Украйна, не признава Крим за съветски - както и териториите, които станаха част от Русия след референдумите предходната есен - и не оказва военна поддръжка на Москва. Според дипломата Пекин не е осъдил дейностите на Русия, защото схваща нейните обвинявания против НАТО, а китайските управляващи считат, че " същинските аргументи " са по-сложни, в сравнение с споделят западните водачи.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР