Десетки пловдивчани, творци, приятели и ценители на изкуството препълниха новата

...
Десетки пловдивчани, творци, приятели и ценители на изкуството препълниха новата
Коментари Харесай

“Съвременна графика” на ДПХ става ежегодна

Десетки пловдивчани, създатели, другари и ценители на изкуството препълниха новата изложбена зала на Дружество на пловдивските художници на бул. ”Борис III Обединител ” №153 за откриването на изложбата “Съвременна графика ”. Тя се осъществя по концепция на Осман Юсеинов, художник, който работи в необятен диапазон на образните изкуства. В нея вземат участие 38 създатели, с над 65 произведения. Освен създатели от Пловдив и региона, със свои графики се показват и художници от Сливен, Стара Загора, Пазарджик и други

Изложбата откри ръководителят на Дружеството Лидия Симеонова, която не скри вълнението си от огромното наличие, красивите произведения и чувството за общественост, което съпътства цялостния развой на подготовка и реализация на експозицията. Тя показа, че желанието, стремежът на новото управление е да се възроди традицията, ДПХ да прави такава галерия всяка година през месец февруари. „ В предходни години Пловдив има славата на град с доста мощни художествени изяви в тази област. Желанието ни е това да се възроди още веднъж! “, сподели Лидия Симеонова. Тя добави, че се работи и по преместването на Графичната база на ДПХ в едно от пространствата, а ползата, изключително то страна на студенти и възпитаници, е голям.
Сред гостите на откриването бе и заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Той поздрави участниците в изложбата “Съвременна графика ” за извънредно въздействащите произведения.

„ Този присъщ звук от препълнената зала, от многото въодушевени и усмихнати хора, които са тук довечера, ме прави същински благополучен. Бих желал да поздравя особено управлението на ДПХ, в лицето на Лидия Симеонова, за това, че продължава да развива и да надгражда активността на Дружеството на пловдивските художници – най-голямото креативно съдружие в Пловдив и най-голямото извънстолично креативно съдружие на художници. Впечатлен съм, че организацията на изложбата стартира с отворена покана към създателите и като резултат, през днешния ден виждаме експозиция, показваща такова многообразие и необятен диапазон от типичен и модерни графични техники “, сподели заместник-кметът Пламен Панов.

„ С наслаждение и наслада желая да заявя, че ще създадем нужното и от идната година тази галерия ще бъде финансирана от община Пловдив и ще бъде част от Културния календар на града “, сподели още Пламен Панов. Думите му бяха посрещнати с бурни овации от присъстващите. Официалното разкриване приключи с обща фотография на участниците.

В изложбата “Съвременна графика ” са включени произведения, показващи цялата палитра на графичните техники – от офорт, акватинта, висок щемпел, мецотинто, сериграфия до цифров щемпел и новаторски похвати. Организаторите на изложбата и кураторите споделят, че графиката със своята конвенционалност и безкрайни благоприятни условия за експресивно влияние основава атмосфера, която никое друго образно изкуство не може да реализира. Счита се, че графиката е елитарно, интелектуално изкуство. Колекционирането на творби на графичното изкуство издава висок естетически усет. Нейното разбиране изисква несъмнено равнище на знание, опит, естетически усет. Технологията на основаване на облика, съпротивлението на материала, резултата на печатарското мастило върху хартията, дългия развой на обработка и засищане, нуждата от желязно притежаване на рисунката са най-голямото доказателство, че с цел да се прави графика, би трябвало отдаденост и високо равнище на професионализъм на създателя. От друга страна, нейната тиражност прави допустимо творбите да се оферират на извънредно налични цени.

В изложбата “Съвременна графика ” вземат участие:

Антоан Стойков

Антония Маринова – Crazy

Борис Богданов

Борис Стоилов

Валентин Иванов

Вълчан Петров

Галина Тодорова

Георги Георгиев

Димитрина Дойчинова

Димитър Апостолов

Димитър Христев

Елена Савова

Ирина Гърдева

Ирина Михайлова

Йордан Велчев

Крикор Касапян

Лидия Симеонова

Мъгърдич Касапян

Марио Базел

Мария Тодорина

Минчо Панайотов

Михаела Аргилашка

Недка Ботева

Никола Касев

Осман Юсеинов

Палмиро Дечевски

Панайот Панайотов

Петър А. Петров

Петя Анастасова

Росен Маринов

Соня Челебиева

Таня Върбева

Тодор Василев

Христо Жеков

Хюлия Дикмова

Цветан Стоилков

Цветелина Велкова

Цочо Пеев
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР