Десетки пациенти се прегледаха при очните специалисти от ВМА в

...
Десетки пациенти се прегледаха при очните специалисти от ВМА в
Коментари Харесай

3.54% от българското население страда от глаукома

Десетки пациенти се прегледаха при очните експерти от ВМА в границите на тридневната акция за безвъзмездни профилактични прегледи, проведена във връзка със Световната седмица за битка с глаукомата.

Според данните, обновени при започване на месец март 2018 година, 3.54% от българското население или 248 354 души имат глаукома. Информацията показа началникът на Катедра "Очни заболявания, ушни, носни и гърлени заболявания и орална хирургия " професор Лъчезар Войнов по време на лекция пред пациенти, отганизирана взаимно с пациентска организация "Глаукома ".

В международен мащаб – към 2013 година 64,3 милиона души са били наранени от заболяването. Очакванията са през 2020 година техният брой да доближи 76 милиона, а през 2040 година – до 111,8 милиона.



Преобладаването на първичната откритоъгълна глаукома е най-високо в Африка, а разпространяването на първичната закритоъгълна глаукома – в Азия. И още статистика – при мъжете вероятността от развиване на първична откритоъгълна глаукома спрямо дамите е по-голяма. Подобна е наклонността във връзка с хората, живеещи в градските региони спрямо хората в селските региони. По време на лекцията професор Войнов, който е и народен съветник по очни заболявания, показа какви са рисковите фактори, методите за проучване и лекуване.

Той напомни остарялата максима „ Глаукомата каквото вземе, не връща” и акцентира, че единственият потвърден способ за ранно диагностициране на болестта са профилактичните прегледи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР