Десетки неправителствени организации се обединиха в исканията си за сериозни

...
Десетки неправителствени организации се обединиха в исканията си за сериозни
Коментари Харесай

8 убити жени от началото на годината, 1 млн. мълчаливи жертви

Десетки неправителствени организации се сплотиха в настояванията си за съществени законодателни промени в битката с домашното принуждение. Това съобщи през днешния ден Българска телеграфна агенция.

На конгрес в София 35 организации показаха позиция, която изпращат до министри и претенденти за депутати. Подписалите документа упорстват за незабавни дейности. От началото на годината вече има осем смъртни случая вследствие на домашно принуждение, а страната не събира систематизирани данни за казуса, споделят специалистите.

Близо един милион дами в България пък страдат от домашно принуждение. В същото време са налице голям законодателен
недостиг, институционална парализа и социална незаинтересованост, написа в апела на неправителствените организации.

" За последните пет години у нас се натрупа сериозна маса. За този интервал не бяха направени промени в законодателството, няма политическа воля за смяна. Това повече не може да продължава и в идващото Народно заседание би трябвало да бъде гласуван закон ", сподели Лавена Лазарова, шеф на Фондация " Будителките ".

" Да кажем на политиците, че има тематики, които са надпартийни и всемирен " - така Юлия Андонова, шеф " Развитие и връзка " към фондация П.У.Л.С., формулира задачата на събитието по-рано през днешния ден пред

По думите ѝ хиляди фамилии страдат от домашно принуждение, а липсват съответна национална политика и положително законодателство.

" Трябва да има цялостна политика, която да разглежда и поддръжката за потърпевшите, и ефикасни санкции ", споделя още Андонова.

Психологическата поддръжка, консултациите, обществената работа – това са неща, които са жизненоважни за всеки човек, обиден от принуждение, разясни тя.

Държавата си затваря очите пред страданието на жертвите, се споделя в днешния призив на неправителствените организации.

На форума участват зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев, специалисти и претенденти за депутати.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР