Десетки мигранти от Таджикистан работят в окупирания от Русия южноукраински

...
Десетки мигранти от Таджикистан работят в окупирания от Русия южноукраински
Коментари Харесай

Мигранти от Таджикистан измамени от руснаци в Мариупол

Десетки мигранти от Таджикистан работят в окупирания от Русия южноукраински град Мариупол, откакто са били примамени с заричане за високи заплати и други придобивки, които по този начин и не са получили. Това споделят някои от служащите, представени от Радио „ Свободна Европа “.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8528
Няколко служащи, с които РСЕ е разговаряло, споделят, че са били привлечени от строителни компании в Русия, както и посредством съветски и таджикски медиатори, с цел да ремонтират здания, развалени по време на войната на Москва против Украйна.

„ Казаха ни, че ще печелим към 1900 $ месечно и ще ни заплащат на всеки две седмици. Но съм получил единствено към 700 $ за две седмици работа, сподели таджикски мигрант, показал се единствено с първото си име Сунатуло.

Бяха ни дали обещание също, че ще ни обезпечат положителни битови условия и храна по три пъти дневно. Мястото, където живеем, е извънредно, а и храната е неприятна. Заплатата постоянно закъснява и е по-ниска от обещаната, изброява 20-годишният Сунатуло.

Той споделя пред РСЕ, че се пробва да се измъкне от Мариупол, месец след идването си в крайбрежния град, който съветските сили превзеха през май след брутална тримесечна блокада.

Исо, различен таджик, работи в украинския град от пет месеца и споделя, че нито един път не са му платили в точния момент.

Първите групи с служащи мигранти, в това число таджики, идват в Мариупол при започване на лятото, когато назначените от руснаците управляващи стартират да възвръщат разрушения град. Голяма част от Мариупол, в това число редица жилищни региони, бяха сринати от съветски бомбардировки по време на обсадата.

Повечето служащи са били наети в Русия, където има милиони мигранти от Централна Азия и други някогашни руски републики. Някои от наетите настояват, че компаниите са им обещавали заплати, които ще са до четири пъти по-високи от това, което изкарват в Русия.

Първоначално някои от тези обещания били спазени, споделят служащи, с които РСЕ беседва през октомври

30-годишният Курбон Шарифов е бил нает от съветската строителна компания „ Реконструкция “ и идва в Мариупол през август. Почти два месеца по-късно той споделя, че първата му месечна заплата е била към 2350 $ – два пъти повече от това, което е печелел в Русия. Поправяме развалени здания тук, сменяме прозорци и порти и поставяме нови покриви, споделя Шарифов. Получаваме храна по три пъти дневно, а работодателите ни обезпечават квартира.

Шарифов обаче не е сигурен какъв брой ще получи идващия път, тъй като няма никакви гаранции. Той прибавя, че въпреки да не се усеща нерешителен в Мариупол, фамилията му в Таджикистан се тревожи за него, тъй като работи в Украйна.

Не е ясно какъв брой таджикски служащи има сега в Мариупол. Но съгласно Шарифов единствено „ Реставрация “ е изпратила в града 110 служащи и множеството са от Таджикистан. Някои от тях считат, че като цяло в Мариупол има 120 таджикски служащи, предава Българска телеграфна агенция.

Каримджон Йоров, който пази правата на таджикските мигранти, изрази угриженост, че таджикските служащи са нарушили интернационалното право, идвайки в Мариупол.

Те нямат право да са в Мариупол без позволението на украинските управляващи, тъй като това е украинска територия, споделя Йоров.

Ако бъдат задържани там (от украинските власти), може да бъдат съдени по украинските и интернационалните закони, предизвестява Йоров.

Много таджикски мигранти в Русия споделят, че получават оферти от строителни компании и физически лица да работят против положително възнаграждение Мариупол. Но не са малко тези, които оказват, тъй като не желаят да рискуват живота си.

Във видео, изпратено от Мариупол, таджикски служащи предизвестяват евентуални новопристигащи да не дават религия на празни обещания. „ Всичко е неистина “, споделя служащ. „ Не идвайте тук “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР