Десетки жени вече работят в мините в украинската Днепропетровка област.

...
Десетки жени вече работят в мините в украинската Днепропетровка област.
Коментари Харесай

Енергетика по време на война: Украинците са на фронта, жените - в мините

Десетки дами към този момент работят в мините в украинската Днепропетровка област. Към момента дамите са единствено към 3% от общия брой на рудничарите, само че единствено преди година и половина делът им е бил тъкмо 0. Продължаващата война с Русия стана причина за анулация на наложени още по руско време ограничавания и тежката, само че сигурна работа, се трансформира в кариерна опция и за дамите, написа локалният в. " Икономическа Правда ".

Екип на изданието посещава един от рудничарските градове - Павлоград. В него 3500 миньори са станали бойци - загуба на една пета от работната мощ. Сред тези, които ги заменят на четири смени на 260 метра подземен, са и 120 дами.
 Неочакван взрив на имотния пазар в... Украйна
Неочакван взрив на имотния пазар в... Украйна

Кой купува и какво се търси?

Преди нахлуването на съветските войски това не беше допустимо - в Украйна към момента работи руският Кодекс на труда от 1971 година, който не разрешава на дамите да работят подземен или във нездравословна среда поради опасения за репродуктивното им здраве. В същото време, дами от години работят в разнообразни свързани с минното дело и металургията действия на повърхността.

Този вид тежка работа носи положително заплащане, по-ранно пенсиониране, здравно обслужване и ведомствени жилища. Конкретните задания, които се дават на дамите са съобразени с опциите им и най-тежката физическа работа остава мъжка територия.

Сред трудещите се подземен, с които " Икономическа Правда " беседва, има машинисти и оператори на машинизация. " Загубихме своята непоклатимост - от време на време работим, различен път не работим. Нивото на заплатите падна. Имам деца и когато би трябвало да изхранваш фамилията си, заплатата е значим фактор. Имах страхове, само че бъдещият ми шеф ме убеди, че работата не е рискова ", споделя Ирина, която е била продавачка, само че през днешния ден счита, че минните галерии са по-безопасни от комерсиалния център.
 Бизнесът в Украйна, чийто данъчни приходи в бюджета скочиха над 10 пъти
Бизнесът в Украйна, чийто данъчни приходи в бюджета скочиха над 10 пъти

Страната продължава да се бори с незаконния хазарт

Тя и колежките ѝ минават през двумесечно образование на доктрина и процедура, като също така имат право на пробно втурване в мината, с цел да преценяват дали могат да работят в характерните ѝ условия. Вече има и дами с професионално обучение, които се образоват за управителни позиции - в това число такива, които са свързани с отговорност за сигурността на цялата мина.

По думите на дамите, първоначално останалите миньори не са ги приемали, само че към този момент има построено доверие и по-малко напрежение.

Повечето възнамеряват да продължат да работят в мините и след войната - в случай че не бъдат върнати разпоредбите от руските времена. А в случай че това се случи, доста от тези дами може да си потърсят шанса отвън Украйна, написа изданието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР