Десетки убити по време на протести срещу ООН в ДРК

...
Десетки хора бяха убити в източната част на Демократична република
Коментари Харесай

Десетки хора бяха убити в източната част на Демократична република Конго тази седмица по време на демонстрации срещу мисията на ООН в страната.

Протестиращите в източния град Гома в сряда разкритикуваха стабилизационната мисия на ООН (MONUSCO), Източноафриканската общност и други международни организации, действащи в страната.

Най-малко 43 души бяха убити, а други 53 бяха ранени по време на сблъсъците с местните власти. Над 150 души бяха арестувани, включително лидерът на групата, организирала протестите, съобщи правителството.

Правителството на ДРК заяви, че протестиращите са "извършили действия, които подкопават обществения ред" и че органите на реда са се намесили, за да "възстановят спокойствието и спокойствието в града", според изявление от четвъртък.

Според прессъобщение на MONUSCO в четвъртък, „конгоанските сили за отбрана и сигурност се опитаха да предотвратят провеждането на тази демонстрация, която обещаваше да бъде жестока от самото признание на нейните организатори“.

„MONUSCO остава загрижен за заплахите за насилие, отправени преди демонстрацията, и припомня значението на мирното разрешаване на спорове и конфликти чрез приобщаващ диалог“, се казва в изявлението.

„Хората имат право да изразяват себе си“

Властите в Гома са започнали разследване на инцидента и министерството на правосъдието е "инструктирано да събере доказателства".

Равина Шамдасани, говорител на Върховния комисар на ООН за правата на човека, каза в петък, че ООН е получила информация, „която показва, че броят на загиналите може да е по-висок“.

Шамдасани също призова за независимо разследване на убийствата.

 Въоръжените сили на ДРК и международните мироопазващи сили не успяха да ограничат вълните от насилие, които продължават да съществуват в страната. class= Въоръжените сили на ДРК и международните мироопазващи сили не успяха да ограничат вълните от насилие, които продължават да съществуват в страната. STR/AFP/Getty Images

„Ние отбелязваме съобщението на правителството, че е започнало разследване на този инцидент и призоваваме то да бъде задълбочено, ефективно и безпристрастно. Подобно разследване трябва също така да проучи изчерпателно използването на сила от силите за сигурност. Отговорните за нарушенията трябва да бъдат подведени под отговорност, независимо от тяхната принадлежност“, каза Шамдасани.

„Хората имат право да се изразяват свободно и да се събират мирно, дори и в знак на протест срещу ООН и други участници. Властите трябва да улеснят правото на мирни събрания“, добави тя.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк в петък призова властите на ДРК да гарантират, че „бъдещите действия на правоприлагащите органи в контекста на полицейското наблюдение на публични събрания напълно се придържат към международните норми и стандарти за правата на човека“.

Протестите срещу ООН в ДРК избухнаха през юли и оттогава ескалираха. ООН има дългогодишен и значителен отпечатък в страната, която от години е обект на местни демонстрации. През 2017 г. конгоански военен съд осъди 49 души на смърт след разследване на убийствата на двама експерти на ООН в страната.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР