Десетки хиляди хора вече са подали декларации за данъчните облекчения

...
Десетки хиляди хора вече са подали декларации за данъчните облекчения
Коментари Харесай

Хиляди подадоха декларации за данъчните облекчения за деца: ...

Десетки хиляди хора към този момент са подали заявления за данъчните облекчения за деца и за данъчни облекчения за деца с увреждания, сподели в онлайн брифинг представителят на Националната организация за приходите Росен Бъчваров. Условията за приемане на облекченията бяха оповестени преди няколко дни от Национална агенция за приходите.

За развъждане на дете родителите получават понижаване на данъчната основа на прихода си от 2021 година - 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 000 лв. за три деца. Съответно данъкът им се понижава с 450, 900 или 1300 лв..

Много значимо изискване е родител, преди да се опита да употребява облекченията да ревизира дали има неплатени обществени отговорности, изпратени за наложително осъществяване от Национална агенция за приходите. Най-лесно това става в електронната услуга на Национална агенция за приходите. Ако да вземем за пример човек има санкция от КАТ, която е пратена в Национална агенция за приходите за наложително събиране, дано първо си заплати санкцията и след това да подава декларация за отстъпка. Облекчението могат да употребяват настойници, попечители или родственици, които отглеждат децата.

Право на данъчно облекчение имат жители на страни член на Европейски Съюз или ЕИП. Облекчението за дете с увреждания се прави на данъчното основа 9000 лв. и надлежно родител може да получи назад 900 лв.. Декларации за приемане на облекчение за дете и за дете с увреждания с над 50 % с решение на ТЕЛК се подават редом и данъчната отстъпка се сумира и стига 1350 лв.. Парите за подадените през шеф заявления за отстъпка в множеството случаи ще се върнат при хората с януарската им заплата.

Ако един родител подаде данъчна декларация за облекчение през шеф, то другият наложително ще би трябвало да подаде данъчна декларация в открития период, за надзор, изясни Бъчваров.
Няма условие за подаване на съпътстващи документи към декларация за данъчна отстъпка - те се събират служебно от Национална агенция за приходите. Това се отнася и за решението на ТЕЛК за дете с увреждания, сподели Бъчваров.
Свързани вести Важно за родителите! През декември желаеме данъчни облекчения за деца през шефа
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР