Десетки хиляди друзи в Израел и техни поддръжници участваха в

...
Десетки хиляди друзи в Израел и техни поддръжници участваха в
Коментари Харесай

Десетки хиляди протестираха в Израел срещу закона за еврейската нация

Десетки хиляди друзи в Израел и техни поддръжници участваха в проява в централната част на Тел Авив, с цел да стачкуват против нов закон, който ги прави втора класа жители на еврейската страна, осведоми Агенция Франс Прес.

Законът, който беше признат през предишния месец и е част от по този начин наречените " съществени закони " на Израел, де факто конституция, постановява, че страната е страна на еврейския народ.

Не се загатва за тъждество или народна власт. Говори се за Израел като историческата родна земя на евреите, които имат " неповторимото " право на самоопределяне в границите на израелските граници.

Арабите остро подлагат на критика законодателство, изключително от общността на друзите в Израел, която е от 130 000 души.

Друзите, за разлика от други араби, които могат непринудено, наложително би трябвало да отбиват военна работа дружно с евреите.

Развявайки цветни флагове на друзите и на Израел, повече от 50 000 протестиращи скандираха за " тъждество ".

" Въпреки нашата безгранична преданост към страната, страната не ни преглежда като равни ", сподели духовният водач на друзите в Израел шейх Муафак Тариф по време на тирада.

Генералът от запаса Амал Аад съобщи, че високопоставени чиновници от силите на реда от общността на друзите като него " желаят да запазят нашата израелска еднаквост и мислят, че държавно управление може да промени закона ".

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху организира серия от срещи с управлението на друзите в страната, твърдейки, че " нищо в този закон не нарушава вашите права като равни жители на Държавата Израел ".

Но срещата не смекчи недоволството им. Няколко висши офицери напуснаха армията като форма на митинг. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР