Десетки хиляди бежанци бягат от Нагорни Карабах към Армения

...
Десетки хиляди етнически арменци се втурнаха в сряда да избягат
Коментари Харесай

Десетки хиляди етнически арменци се втурнаха в сряда да избягат от отцепилия се регион Нагорни Карабах за Армения след светкавична военна операция на Азербайджан, която прекрои контурите на постсъветския Южен Кавказ.

Досега повече от 28 000 от 120 000 арменци от Карабах, регион, международно признат като част от Азербайджан, са преминали границата с Армения, страна с около 2,8 милиона жители.

Военна победа на Азербайджан над анклава , който преди беше извън контрола на Баку, преди седмица предизвика едно от най-големите движения на хора в Южен Кавказ след падането на Съветския съюз.

Планинският път, извиващ се от Карабах към Армения, беше задръстен от хора. Мнозина спяха в колите или търсеха дърва за огрев, за да се стоплят край пътя.

„Оставих всичко. Не знам какво ме очаква. Нямам нищо. Не искам нищо, " Вера Петросян, 70-годишна пенсионирана учителка, каза пред Ройтерс във вторник в големия хотел от съветската епоха от арменската страна на границата с Азербайджан, който сега е неин дом.

"Не бих искала никой да види това, което видях“, добави тя, размишлявайки върху стрелбите, глада, вълненията и страданието, на които е станала свидетел, преди да избяга в Армения.

Конфликтът в Нагорни Карабах: Как Азербайджан принуди Армения да отстъпи надолу

24-часовата офанзива на Азербайджан в Карабах дойде на фона на блокада, наложена на анклава миналия декември. Не е ясно какво точно се е случило преди ръководството на Карабах да се съгласи на прекратяване на огъня. Азербайджан твърди, че цивилни не са пострадали.

Армения и Азербайджан са водили две войни за анклава за 30 години – като Азербайджан си върна части от територия в и около Нагорни Карабах в шестседмичен конфликт през 2020 г.

Азербайджан Президентът Илхам Алиев каза, че правата на арменците ще бъдат зачитани, но каза, че неговият "железен юмрук" е оставил идеята за независим етнически арменски Карабах в историята и че регионът ще бъде превърнат в "рай".

Арменците от Карабах каза на Ройтерс, че не иска да живее като част от Азербайджан и се страхува от етническо прочистване в ръцете на Азербайджан, който многократно отхвърля подобни твърдения като глупости.

Огън и дипломация

Хиляди се втурнаха да напуснат , е имало голяма експлозия в депо за гориво в района на Аскеран в Нагорни Карабах в понеделник, според местните власти. Не е ясно какво го е причинило.

Има противоречиви подробности за броя на жертвите на взрива, но етническите арменски власти казаха, че най-малко 68 са убити, 105 са изчезнали и близо 300 са ранени.

Тежко ранените са евакуирани с хеликоптер до Армения, тъй като пътищата навън бяха толкова задръстени от трафик, че пътуване от само 77 км (48 мили) до границата отнемаше поне 30 часа.

Кризата в Карабах размести съюзите в региона на Южен Кавказ, смесица от етнически групи, вклинени между Каспийско и Черно море, където Русия, Съединените щати, Турция и Иран си съперничат за влияние.

Армения, която беше обвързана с Русия, се кара публично с Москва, която на свой ред предупреди арменския министър-председател Никол Пашинян, който е изправен пред призиви да подаде оставка, за да спре да флиртува със Запада.

Съединените щати, дом на втората по големина арменска диаспора в света след Русия, изпратиха висши служители в Армения, за да изразят своята подкрепа.

НАС. Държавният секретар Антъни Блинкен поиска от азербайджанския Алиев във вторник „да подчертае необходимостта Азербайджан да се въздържа от по-нататъшни военни действия в Нагорни Карабах и да осигури безпрепятствен хуманитарен достъп“, каза държавният говорител Матю Милър.

„Секретарят призова президента Алиев да се ангажира за широка амнистия и за разрешаване на международна наблюдателна мисия в Нагорни Карабах“, каза Милър.

Алиев каза на Блинкен, „че военни съоръжения са били атакувани само по време на антитерористичните мерки, които са продължили по-малко от 24 часа, а цивилни не са били са били наранени", се казва в изявление на президентската канцелария на Азербайджан.

"Президентът Илхам Алиев подчерта, че са в ход съответните дейности за гарантиране на правата на арменските жители, живеещи в района на Карабах", се казва в съобщението.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР