Десетки хиляди българи и много хора от чужбина изпълниха роженските

...
Десетки хиляди българи и много хора от чужбина изпълниха роженските
Коментари Харесай

Роженските поляни: Хиляди се наслаждават на нестинарските танци

Десетки хиляди българи и доста хора от чужбина извършиха роженските поляни в първия ден на обичайния народен събор. Тази вечер е кулминационната точка в програмата - нестинарски танц върху жаравата.

Хората са се събрали към жаравата, където нестинари демонстрират своя езически танц. Целият ден имаше доста песни, танци и музика.

Космическата Валя Балканска не е пропущала събор на Рожен от 1961 година

Петър и Сара за първи път са тук. „ Приятелката ми е от Финландия, забавно ѝ е на нея. Страхотно е, надяваме се да идваме по-често, тъй като разбрах, че не е всяка година “, споделя Петър.  А приятелката му Сара добавя: „ Много положително събитие, хубава музика, хубава храна, хубави хора “. 

Семейството на Атанас е пропътувало 2800 километра от Полша, с цел да участват на Роженския събор. „ От години съм очаквал да го видя. Много прекрасен фестивал, искахме да го забележим “, изяснява Магдалена.
Космическата Валя Балканска не е пропущала събор на Рожен от 1961 година Днес беше на сцената дружно с 11-годишната Теодора.

Той прикани ръководещите в България да стартират да мислят „ трезво и обективно “ за нея

„ И през днешния ден съм тука, поради хората, поради народа, поради българщината. Ние би трябвало да посаждаме корените, а младите да поемат пътя, като е постелено, да вървят по него “, безапелационна е Валя Балканска.

„ Това е сакрален инструмент. Останал е от доста антични времена. Мястото, на което е сътворен, съгласно мен е тук – където е роден и Орфей “, изяснява и Петър Янев, който е гайдарят на Валя Балканска.

Днес ще бъде открит Роженският събор с богата стратегия

Програмата продължава и на следващия ден с още доста музика и забавни фолклорни осъществявания. Ще има исторически възстановки, кулинарно шоу, а вечерта ще бъде показан спектакълът Звезден Рожен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР