Десетки гнездилки по въздушните електропроводи са поставени в областите Велико

...
Десетки гнездилки по въздушните електропроводи са поставени в областите Велико
Коментари Харесай

Застрашени птици у нас вече се радват на гнездилки по мрежата на ЕРП Север

Десетки гнездилки по въздушните електропроводи са сложени в областите Велико Търново, Добрич, Русе и Силистра. Монтажът по мрежата на ЕРП Север стартира в средата на март.

Това сложи началото на същинските действия по план " Безопасно небе за птиците в Североизточна България ", изпълняван от електроразпределителната компания в съдействие с Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Електромонтьори на ЕРП Север до момента са сложили 80 гнездилки, като в идващите седмици се планува монтирането на още 70. С това общият им брой ще доближи 150.

Инсталирането на гнездилки за застрашени типове птици се прави за да се обезпечат безвредни места за гнездене и запазване на тяхната популация. С това се предотвратява построяването на естествени гнезда върху електрически стълбове, които са рискови както за птиците, по този начин и за естествената работа на електрическата мрежа. Новопоставените гнездилки са предопределени за два застрашени типа птици у нас, включени в листата по плана - червенонога ветрушка и синявица.

Гнездилките се инсталират на разстояние от самия електропровод, което да подсигурява тяхното безвредно прилагане. При слагането им са ангажирани чиновници и профилирана техника (авто вишки) на ЕРП Север, а дейностите на терен се правят в съдействие с специалистите на Българско дружество за защита на птиците. Местата за инсталиране на къщичките са авансово избрани по време на първия стадий от полевите изследвания на въздушните електропроводи, осъществен по-рано през тази година. При избора на местоположения основен фактор е характерността на близките местообитания, а също и съществуването на предходни наблюдения на целевите типове на съответните места.

Проектът " Безопасно небе за птиците в Североизточна България " започва в края на 2022 година и е с дълготрайност 5 години. През идващите месеци дейностите ще продължат с уединяване на електрически стълбове от мрежата на ЕРП Север и монтаж на дивертори в 28 планови зони по Натура 2000 и в основни коридори сред специфичните предпазени зони. Приоритетните сектори за обезопасяване са разпознати по време на особено полево изследване, извършено през 2023 година В обсега на плана попадат 16 типа застрашени птици в България, а главната цел е попречване на неестествена им смъртност, в резултат на токов удар и конфликт с въздушни електропроводи.

Проектът се осъществя в границите на стратегия LIFE на Европейския съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР