Десетки деца с ДЦП остават без грижи От 1 юни

...
Десетки деца с ДЦП остават без грижи От 1 юни
Коментари Харесай

Заради нехайство на кандидат-депутати от ПП затварят Специализираната болница в Котел


Десетки деца с ДЦП остават без грижи

От 1 юни Специализираната болница за рехабилитация в Котел затваря, излиза наяве от уеб страницата на лечебното заведение. Майки от цялата страна, чиито деца са с детска целебрална парализа/ДЦП/ и аутизъм, и са проходили след рехабилитация в лечебното заведение, споделят за случаи, в които детското поделение стои празно, само че от болничното заведение отхвърлят банкет на пациенти. В резултат за две години лечебното заведение със 70 годишна история натрупа финансови загуби и стопира работа.

Болницата през днешния ден отваря порти, единствено с цел да изпише тримата останали пациенти. 95% от персоналния състав към този миг е напуснал.

Специализираната болница в Котел първа в страната получава апарат за локомоторна терапия, а дарението за близо 1 милион лева е от акцията „ Българската Коледа “. В лечебното заведение с изключение на болни деца има и отделение за възрастни с тежки увреждания на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания. Днес майките упорстват, че за тях и децата им алтернатива няма.

Управителят доктор Цветан Влахов отхвърля да се покаже обществено и упорства, че повода за банкрута е, че нямат пациенти и задоволително доходи.  

„ Майки ми се обаждат, тъй като знаят, че съм тук и питат дали има свободни места. Аз им споделям, че в детското поделение има места, само че като звънят на индивида, който прави графика, той им споделя, че всичко е заето, а действително не е по този начин “, описа Анелия Петрова, майка на дете с споразумяване. Още една майка удостоверява думите й.

„ Миналата година беше последно, предната година също, когато ми споделиха, че има доста записани деца и би трябвало да изчакам, само че в действителност имаше свободни места ", споделя и Радостина Колева, майка на дете с ДЦП.

В болничното заведение е работило цялото семейство на шефа - брачната половинка му, щерка му и шурей му, открива журналистическото резследване. Жена му е рехабилитатор, щерка му Ваня Влахова е „ Човешки запаси “, а шурей му Атанас Деливичев е административен секретар и юрист на лечебното заведение. Междувременно зетят Деливичев бил претендент за депутат от " Продължаваме промяната " на последните избори, а се готви и за други избираеми постове през есента.   

„ Напуснал съм, защото имаше нередовно изплащане на заплатите. Накрая останахме два с сътрудника на работа и нямаше по какъв метод да поемем цялата работа. Директорът показа, че не ме принуждава да напусна, ако искам да остана, единствено че ще работя без заплата “, разказа обстановката рехабилитаторът Светлин Димов.

„ 50% получавахме заплата за тази година. По 500 до 700 лева на месец. Аз имам още два дни на работа “, споделя и Николай Петров.

Медицинска сестра в санаториума споделя, че отливът на пациенти е почнал след затваряне на кухнята преди две години.

„ Получих позвъняване от брачната половинка на шефа, за да ме попита какво е станало и кои са били тук “, споделя пред екипа на БТВ Христина Карагеоргиева.

Впоследствие шефът на лечебното заведение акцентира, че фамилията му не работи в болничното заведение.

„ Изработените пари, които идват са половината, които са нужни, за да може да съществува лечебното заведение “, безапелационен е лекар Цветан Влахов.

В обществената мрежа, обаче, хората са гневни.

„ А преди време депутатката от Политическа партия Татяна Султанова, сподели, че ще работи за намиране на финансиране на болничното заведение в Котел, за възстановяване на инфраструктурата й, енергийната успеваемост и апаратурата.

Е, поработиха!!! Много добре!!! Фалираха я!

Наистина трансформираха обстановката! От работеща болница в интерес на пациентите, след два дни тя затваря!!! Така вършат и с страната за жал!!!

И в случай че се върна на въпроса на БТВ доведена ли е умишл
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР