Десетки държави от цял свят призоваха Русия да прекрати войната

...
Десетки държави от цял свят призоваха Русия да прекрати войната
Коментари Харесай

40 държави с призив пред ООН Русия да прекрати войната в Украйна

Десетки страни от целия свят приканиха Русия да приключи войната в Украйна. Сред тях са Съединените щати, член на Европейския съюз, както и страни от Азия.

В изказване 40 страни обявиха, че поддържат процеса на Украйна пред Международния съд, който цели " да откри, че Русия няма законно съображение да предприеме военни дейности в Украйна въз основа на голословни изказвания за геноцид ". Това загатва за декларираното от Русия опрощение при започване на войната, че е нахлула, с цел да спре това, което назовава геноцид, в проруските региони на Източна Украйна.

В изказването се напомня, че основаният в Хага съд прикани на 16 март Москва да приключи войната.

" Отново заявяваме, че Русия би трябвало да понесе отговорност за дейностите си. В тази връзка считаме, че нарушаванията на интернационалното право от страна на Русия ангажират интернационална отговорност ", се споделя в него.

В изказването се прибавя, че " загубите и вредите, понесени от Украйна вследствие на съветските нарушавания на интернационалното право, изискват цялостно и незабавно обезщетение от страна на Русия ".

Украйна съобщи, че ще са нужни минимум 750 милиарда $ за възобновяване след огромните опустошения, нанесени от съветските нахлуващи сили.

Международният съд е най-висшата правосъдна инстанция на Организация на обединените нации и решенията му са наложителни и не подлежат на обжалване. Той основава решенията си основно на интернационалните контракти и конвенции, само че не разполага със средства за използване на решенията си. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР