Десетки бяха арестувани през последните дни в Швеция при яростни

...
Десетки бяха арестувани през последните дни в Швеция при яростни
Коментари Харесай

Размирици в Швеция, след като крайнодесни искаха публично да горят екземпляри от Корана

Десетки бяха задържани през последните дни в Швеция при гневни конфликти сред полицията и протестиращи против желанието на крайнодясна формация да изгори обществено екземпляри от Корана, заяви Българска телеграфна агенция. В Норшьопинг силите на реда стреляха във въздуха, с цел да разпилян протестиращите, трима души бяха ранени от рикошети. От петък до неделя безредици избухнаха и в близкия Линшьопинг, в едно от предградията на Стокхолм, в западния град Йоребру и в Малмьо.

Как се стигна до изблиците на принуждение?

Всичко стартира от няколко митинга, проведени от крайнодесния датско-шведски политик Расмус Палудан, който разгласи, че е горил и желае отново да изгори обществено свещената книга на мюсюлманите. Умишленото й разваляне, камо ли демонстративното й заличаване, се приема като демонстрация на пренебрежение и изключителна засегнатост към вярващите.

Саудитска Арабия осъди оскверняването на Корана „ от някои екстремисти в Швеция “, определяйки ги като „ провокация и разпалване на ненавист против мюсюлманите “. Иран и Ирак привикаха посланиците на Швеция, с цел да изразят формален митинг, заяви шведската осведомителна организация ТТ.

Силите на реда: насилието може да е проведено от незаконни групировки

След съботните събития в Норшьопинг началникът на шведската полиция Андерш Торнберг призна, че в никакъв случай не е виждал безредици, съпроводени с толкоз принуждение – замеряне с камъни на служители на реда, унищожени и подпалени коли. Според него вълненията, в които са взели участие групи от по 200 млади мъже, може да са били проведени от незаконни групировки и в тях са взели участие хора, добре познати на полицията и силите за сигурност.

В известията на осведомителните организации не се показва дали участвалите в митингите са мюсюлмани, само че безредиците обгърнаха квартали с най-вече имигрантско население.

Расмус Палудан, поради който пламнаха шведски градове, по този начин и не се появи на митинга в Норшьопинг, на който бе декларирал, че ще изгори Корана. Той популяризира изказване от името на своята крайнодясна и антиимигрантска партия „ Твърд курс “, че е отменил митинга поради шведските управляващи, които съгласно него били посочили, че са „ безусловно неспособни да защитят и себе си “, и него. Преди това, в четвъртък, той се появи в Йоншьопинг с Коран в ръка, само че макар мегафона гласът му бе заглъхнал от мощен звън на камбаните на близката черква, удряни в символ на митинг от локалния духовник.

Четиридесетгодишният Палудан, юрист по обучение, е прочут с многочислените си антиислямски видеоклипове и обществени изгаряния на Корана. През 2017 година основава в Дания крайнодясната си партия „ Твърд курс “ и се кандидатира за член на Народното събрание на последните избори в Дания през 2019 година, само че получи единствено 1,8 % от гласовете и не съумя да стане народен представител. През 2020 година в Дания той излежа един месец в пандиза за расистки обиди. През август същата година демонстративно изгори Корана в обитаем с мюсюлмани квартал на Малмьо, с което още веднъж провокира бурни митинги и безредици.

Палудан има и шведско поданство и в този момент се пробва да разпростре активността си и в Швеция. Той счита да се включи в шведските избори през септември, само че към този момент наподобява не е събрал нужния брой подписи в поддръжка на кандидатурата си, заяви Би Би Си.

Насилието е единствено от изгода за Палудан,  реагира на последните събития шведската министър-председателка Магдалена Андершон. „ В Швеция хората имат право да показват мнението си, без значение дали то е демонстрация на добър или неприятен усет, това е част от нашата народна власт. Каквото и да мислите, не трябва в никакъв случай да прибягвате до принуждение. Ние в никакъв случай няма да приемем това “, съобщи тя и акцентира, че тези, които се опълчват посредством принуждение на Палудан, единствено наливат вода в неговата мелница. Той цели омразата сред хората да се ускорява, сподели Андершон за шведската осведомителна организация ТТ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР