Десетилетия наред учените се опитват да обяснят защо едно конкретно

...
Десетилетия наред учените се опитват да обяснят защо едно конкретно
Коментари Харесай

Разгадаха как сонати на Моцарт лекуват епилептици

Десетилетия наред учените се пробват да обяснят за какво едно съответно произведение на Моцарт - Соната за две пиана в ре мажор, K. 448, облекчава епилептичните пристъпи. То е единственото, известно на науката, което има сходен резултат. И в този момент ново изследване демонстрира на какво се дължат тези негови лечебни свойства.

Специалистите даже настояват, че откритията им „ могат да ни оказват помощ да възпроизведем „ Моцартовия резултат на K448 “ с други музикални тласъци. С други думи, не е изключено в бъдеще да се появи цялостен нов род на антиепилептична музика.

По време на своето изследване учените пускат музикалното произведение на 16 участници с рефрактерна епилепсия. Те са снабдени с мозъчни импланти, които мерят нервната им интензивност. По този метод експертите съумяват да следят един съответен вид електрически подтик, прочут като IED, който се свързва с епилепсията и може да предизвика пристъпи.

Слушането на K448 даже единствено за 30 секунди довежда до забележителен спад на IED импулсите - изключително в тези райони от мозъка, които дават отговор за координирането на страстите (например билателарния челен кортекс).

Интересното в тази ситуация е, че когато хората слушат обичаните си песни, сходен резултат не се следи. Според откривателите това подсказва, че K448 създава резултат, който е изцяло самостоятелен от субективния прочувствен отговор. Подобна доктрина се прокарва и от проучване от 90-те години на предишния век, което демонстрира, че сонатата понижава интензивността на IED даже и при хора в коматозно положение.

За да схванат по какъв тъкмо метод творбата на Моцарт реализира това, създателите на изследването проучват неговата музикална конструкция. Те означават, че то е „ проведено от контрастиращи си музикални тематики, всяка една от които има своя лична естетика “. Специалистите откриват, че спадовете на IED са най-отчетливи в моментите на преход сред тези музикални изречения.

На базата на тези наблюдения откривателите допускат, че преходите сред разширените мелодии генерират „ позитивни прочувствени отговори “ в границите на мозъка, което наподобява обезврежда епилептичната интензивност. За да тестват тази своя доктрина, те подканват участниците в опита да изслушат произведение на Вагнер, което „ не се отличава с разпознаваеми мелодии “ и което е „ проведено от фини и постепенни промени, а не от контрастиращи си музикални тематики “.

Слушането на Вагнер не оказва каквото и да било въздействие върху интензивността на IED импулсите, което в допълнение поддържа хипотезата, че музикалните промени са основната антиепилептична съставна част в K448 на Моцарт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР